ΑΘΗΝΑ
09:57
|
26.04.2024
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της ανταρτικής ομάδας ELN κατέληξαν σε ένα πρώτο σημείο συμφωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της ανταρτικής ομάδας ELN κατέληξαν σε ένα πρώτο σημείο συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, μεταδίδει το BBC.

Ο Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία της Δυτικής Αντιόκιας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στα εδάφη τους στην επαρχία των ιθαγενών που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης, είπε.

Η σύγκρουση στην Κολομβία κράτησε σχεδόν 60 χρόνια.

Ο αριστερός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) είναι η τελευταία ομάδα ανταρτών που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον πόλεμο και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Τον περασμένο μήνα, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν ξανά μετά από περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εκλογή του κ. Πέτρο – του πρώτου αριστερού προέδρου της χώρας, ο οποίος ήταν πρώην αντάρτης.

Ο Πέτρο, επίσης πρώην μέλος της ομάδας ανταρτών M-19, ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο υποσχόμενος να φέρει «απόλυτη ειρήνη» στην Κολομβία.

Αυτές οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την Κολομβία, με στόχο τον τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τον ELN στο πλαίσιο της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με τη μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) απέτυχαν.

Ο ELN έχει περίπου 2.500 μέλη και η ομάδα κατηγορείται ότι λαμβάνει κεφάλαια μέσω διακίνησης ναρκωτικών και παράνομης εξόρυξης.

Μαζί με τη Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νορβηγία συμφώνησαν να ενεργήσουν ως συνχορηγοί της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μιλώντας την ώρα της επανέναρξης των συνομιλιών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN, Πάμπλο Μπελτράν, είπε: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως εχθρούς, το καθήκον που έχουμε είναι η συμφιλίωση».

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κολομβίας για την Ειρήνη, Ντανίλο Ρουέντα, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» πρέπει να είναι το επίκεντρο του διαλόγου για την ειρήνη, για να εξαλειφθεί ο φόβος του κόσμου ότι θα σκοτωθεί ή θα απαχθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα