ΑΘΗΝΑ
14:47
|
25.04.2024
Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του στο ταξίδι, καλώντας την Αυστραλία να τηρήσει την «αρχή της μιας Κίνας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την επεισοδιακή επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο και την προ ολίγων ημερών επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αυστραλία γίνεται η τρίτη χώρα από τις συμμετέχουσες στην στρατιωτική συμμαχία AUKUS που στέλνει αντιπροσωπεία της στην Ταϊβάν.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊπέι επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα Αυστραλών βουλευτών προσγειώθηκε στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου.

«Υπάρχει μια διακομματική ομάδα μελών του κοινοβουλίου της Αυστραλίας αυτή τη στιγμή στην Ταϊβάν. Είναι ήδη εδώ», είπε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζοάν Όου. Η αντιπροσωπεία θα «συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Εκτιμούμε ότι το αυστραλιανό κοινοβούλιο είναι πολύ φιλικό προς την Ταϊβάν» συμπλήρωσε, αποκαλώντας τη σχέση της Ταϊπέι με την Καμπέρα «στιβαρή, ποικιλόμορφη και αμοιβαία επωφελή».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο ενός μέλους της αντιπροσωπείας, η ομάδα αναχώρησε για μια πενθήμερη επίσκεψη στην Ταϊβάν την Κυριακή.

Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του στο ταξίδι, καλώντας την Αυστραλία να τηρήσει την «αρχή της μιας Κίνας» και «να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στις δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανίζι, ο οποίος τον περασμένο μήνα συναντήθηκε τόσο με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, όσο και με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αποστολής.

«Υπάρχουν επισκέψεις στην Ταϊβάν εδώ και πολύ καιρό. Αυτή είναι μία ακόμα. Δεν πρόκειται για κυβερνητική επίσκεψη», είπε στους δημοσιογράφους.

Η αντιπροσωπεία των έξι βουλευτών περιλαμβάνει μέλη του κυβερνώντος κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος καθώς και μέλη του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος και του συμμάχου του, Εθνικού Κόμματος.

Ο Αλμπανίζι είπε ότι τα δύο μεγάλα αυστραλιανά κόμματα εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πολιτική της «Μίας Κίνας»: «Παραμένει μια διακομματική θέση όσον αφορά την Κίνα και το status quo στην Ταϊβάν».

Σύμφωνα με το Weekend Australian, οι βουλευτές βρέθηκαν στο νησί για να συναντήσουν την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, τον υπουργό Εξωτερικών, Τζόζεφ Γου, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Ο σχεδιασμός του ταξιδιού είχε αποσιωπηθεί, ώστε να μη μπορέσει η Κίνα να ασκήσει πίεση εναντίον του, ανέφερε η εφημερίδα.

Η κινεζική εφημερίδα The Global Times δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, η Αυστραλία «παίζει με τη φωτιά» προβαίνοντας σε μια κίνηση που υποδεικνύει ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν». «Οι πολιτικοί ορισμένων χωρών που επισκέπτονται την Ταϊβάν (…) δε φέρνουν τίποτα άλλο εκτός από κινδύνους και ένταση στην Ταϊβάν και κανένα όφελος για τις χώρες τους», ανέφερε το άρθρο.

Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Σάιμον Μπέρμιγχαμ είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται σε μια λογική “business as usual”.

«Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα πρέπει να το διαβάσει αυτό, είτε είναι εντός της Αυστραλίας είτε οπουδήποτε αλλού σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να το δει ως μια επανέναρξη των “business as usual”».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα