ΑΘΗΝΑ
03:36
|
18.04.2024
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες επί ίσοις όροις, όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να λέει 100% «μάλιστα, κύριε» στις…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει μια σημαντική θέση σε έναν νέο πολυπολικό κόσμο, αλλά πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από την υπερβολική εξάρτηση από τους συμμάχους της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί μόνη της σε τομείς που είναι σημαντικοί για αυτή.

Μιλώντας σήμερα στο Primakov Readings, ένα διεθνές φόρουμ εμπειρογνωμόνων, διπλωματών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, ο Λαβρόφ είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες επί ίσοις όροις, όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να λέει 100% «μάλιστα, κύριε» στις Ηνωμένες Πολιτείες». Είπε ακόμα ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι «έχει τα δικά του συμφέροντα».

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι, τελευταία, έχουν εμφανιστεί σε ευρωπαϊκές χώρες φωνές που ζητούν κάτι τέτοιο.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να μπει σφήνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, υποστηρίζοντας πως είναι προφανές ότι δεν είναι απαραιτήτως όλα τα συμφέροντα της Ευρώπης σύμφωνα με εκείνα των ΗΠΑ.

«Το ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα είναι, κατά τη γνώμη μου, προς το παρόν επίσης ένα ιατρικό γεγονός», είπε ειρωνικά ο αξιωματούχος.

Ως απόδειξη του ισχυρισμού του, ο Λαβρόφ επεσήμανε την προφανή απουσία ουσιαστικών αποτελεσμάτων από τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Απευθυνόμενος στους καλεσμένους στη συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι στα τέλη Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα «νέα κέντρα εξουσίας στον πολυπολικό κόσμο και τη Δύση θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν ως ίσοι για το κοινό μας μέλλον».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα