ΑΘΗΝΑ
13:35
|
26.04.2024
Παρά το πολυτελές δείπνο στον Λευκό Οίκο και την προσπάθεια ενωτικής πολιτικής των δύο χωρών, ο Μακρόν συνεχίζει να στηλιτεύει την πολιτική των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γιορτάζουν την Πέμπτη περισσότερα από 200 χρόνια αμερικανογαλλικών σχέσεων, αλλά στο παρασκήνιο σιγοβράζει η διαμάχη για τις νέες αμερικανικές επιδοτήσεις που έχει εξοργίσει την Ευρώπη.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε χθες Τετάρτη τις ΗΠΑ ότι το πρόγραμμά τους το οποίο προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και ενισχύσεις ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τους και για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, δημιουργεί κίνδυνο να διχαστεί η Δύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει δριμεία κριτική σε πτυχές του υπογεγραμμένου νόμου για το κλίμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θεωρώντας πως πρόκειται για μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε μέλη της γαλλικής κοινότητας των ΗΠΑ, στην πρεσβεία της Γαλλίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ακόμη εναντίον του «κινδύνου» η Ευρώπη και η Γαλλία να μετατραπούν σε «κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» της αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στον κόσμο.

Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Μακρόν προτίμησε να εκφραστεί «χωρίς περιστροφές».

Ο Μακρόν είπε στη γαλλική κοινότητα στην Ουάσιγκτον ότι το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία ήταν πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Ευρώπη κινδύνευε να μείνει πίσω, εάν οι επιδοτήσεις καταπνίξουν νέες επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να «κατακερματίσει τη Δύση», δήλωσε.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι ο Μπάιντεν ήταν έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι η νομοθεσία «παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», όταν ρωτήθηκε για τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, τόνισε πως τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία είναι «υπερβολικά επιθετικά» και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος οικονομικός συντονισμός στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

«Αυτές οι επιλογές δεν θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα παρά μόνο αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσά μας, αν αποφασίζουμε μαζί, αν συγχρονιστούμε ξανά», έκρινε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, με άξονες το κλίμα και τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπει επενδύσεις 430 δισεκ. δολαρίων και πλέον, ανάμεσά τους επενδύσεις 370 δισεκ. δολαρίων για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει καταβληθεί ποτέ από τις ΗΠΑ στο πεδίο αυτό.

Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, για τον εορτασμό της γαλλοαμερικανικής φιλίας, ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε πως πρέπει να «προσπαθήσουμε μαζί να ανέλθουμε στο ύψος της κοινής μας ιστορίας», ώστε η συμμαχία των δυο χωρών να παραμείνει «πιο δυνατή από όλα».

Όμως προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος είναι μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ, κατόπιν την αντιπαλότητα με την Κίνα, και, κατά κάποιον τρόπο, η Ευρώπη και η Γαλλία να γίνουν κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης στον οποίο παρατίθεται επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο Μπάιντεν, ένδειξη της σημασίας του για την Ουάσιγκτον παρά ορισμένες διαφορές με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Και μάλιστα, πρόκειται για ένα άκρως πολυτελές δείπνο στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, με αστακούς και ακριβά κρασιά, ενώ τη μουσική έχει αναλάβει ο Τζον Μπατίστ.

Η επίσκεψη του Μακρόν λαμβάνει χώρα καθώς οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι και υποσχέθηκαν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.

Η συμμαχία, της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είναι ιδρυτικά μέλη, συζητούσε επίσης πώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας και η συνεργασία της με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μακρόν έχει πει στο παρελθόν ότι η Κίνα δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα