ΑΘΗΝΑ
17:57
|
03.05.2024
Το πρωί, διαδηλωτές κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις και τους αεροδιαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου της Αρεκίπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες σε όλο το Περού βγήκαν στους δρόμους και σήμερα ζητώντας το κλείσιμο του Κογκρέσου και την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε.

Νωρίτερα σήμερα, η Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε την προεδρία μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο, είπε πως θα υποβάλει νομοσχέδιο για να διεξαχθούν εκλογές το 2024 αντί του 2026, αφότου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την περιουβιανή αστυνομία.

Το πρωί, διαδηλωτές κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις και τους αεροδιαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου Alfredo Rodriguez Ballon, στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αφού πρώτα έσπασαν τον περιμετρικό φράκτη που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις.

Σε απάντηση, οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας διέταξαν την εκκένωση του τερματικού σταθμού και έκλεισαν τις εργασίες στο αεροδρόμιο.

Η Αστυνομία και ο Στρατός μπήκαν στο αεροδρόμιο και απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα στους αεροδιαδρόμους.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Διαμεσολαβητή στην Αρεκίπα, Άνχελ Μαρία Μανρίκε, κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τραυμάτισαν δύο άτομα με αεροβόλα όπλα.

Παράλληλα, τουλάχιστον 25 σημεία στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του Περού αποκλείστηκαν από διαδηλωτές με αναμμένα ελαστικά και κοντέινερ. Μία από τις πιο έντονες διαδηλώσεις λαμβάνει χώρα στην Τσάλα, μια περιοχή ορυχείων στην Αρεκίπα, όπου πάνω από 4.000 άνθρωποι απορρίπτουν τη διοίκηση Μπολουάρτε.

Υπάρχουν επίσης οδοφράγματα σε περιοχές όπου ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο είχε μεγαλύτερη εκλογική υποστήριξη, όπως η επαρχία Ίκα. Στην παράκτια επαρχία Τρουχίγιο, πολίτες έχουν κλείσει σημεία του παναμερικανικού αυτοκινητοδρόμου και απαιτούν την απελευθέρωση του Καστίγιο.

Οδοφράγματα υπάρχουν και σε άλλες επαρχίες στο νότο και το εσωτερικό της χώρας όπως το Πούνο, το Αμπανκάι, το Ουκάγιαλι και την Τάκνα. Σύμφωνα με την περουβιανή αστυνομία, πάνω από 6.000 διαδηλωτές εμπλέκονται άμεσα στα οδοφράγματα. Η κυκλοφορία έχει πρακτικά παραλύσει σε όλη τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα