ΑΘΗΝΑ
09:00
|
25.04.2024
Έγιναν έφοδοι αστυνομικών σε άλλα 10 γραφεία στο ευρωκοινοβούλιο. Το απόγευμα διαγράφηκε και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Ταραμπέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαστάσεις χειμάρρου εξακολουθούν να παίρνουν οι αποκαλύψεις του λεγόμενου Qatargate με πρωταγωνίστρια του σκανδάλου την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, μέχρι την πρόσφατη διαγραφή της από το κόμμα έπειτα από τις πρώτες αποκαλύψεις του σκοτεινού ρόλου που έπαιξε στη συγκάλυψη των εργοδοτικών εγκλημάτων σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εργατών στα εργοτάξια του Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Σήμερα οι «βιτρίνες» πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ γέμισαν από τις φωτογραφίες με τα πακέτα των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή αλλά και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι από τις βελγικές αστυνομικές αρχές. Τα ποσά συνολικά ζαλίζουν καθώς ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτες έσυραν τον νέο χορό αποκαλύψεων οι βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack περί κατάσχεσης ποσού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβεβαίωσαν και πηγές προσκείμενες στις έρευνες των αρμόδιων αρχών. Τα ποσά αυτά κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιδρομών που σχετίζονται με τις καταγγελίες ότι το Κατάρ δωροδόκησε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επηρεάσει τις αποφάσεις του σώματος.

Διαγράφηκε από το κόμμα του ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το σπίτι ερευνήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, διεγράφη απόψε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της γαλλόφωνης Βαλλονίας PS, καθώς συνεχίζεται η έρευνα των βελγικών Αρχών για το Qatargate.

Αυτό επιβεβαίωσε απόψε εκπρόσωπος του κόμματος στο Politico.

Νωρίτερα, η επιτροπή κανόνων του κόμματος άκουσε τον Ταραμπέλα διαπιστώνοντας πως δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για κάποιες επιλογές του. Ως εκ τούτου, η ηγεσία του κόμματός του αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή του Ταραμπέλα.

Η Καϊλή δεν είναι αντιπρόεδρος

Προηγήθηκε επίσης και τυπικά η καθαίρεσή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με απόφαση του σώματος έπειτα από ψηφοφορία. Κατά της αποπομπής της ψήφισε μόνον ο Κροάτης ευρωβουλευτής Μίσλα Κουάκουσιτς και λευκό ψήφισαν ο Γερμανός ακροδεξιός ευρωοβουλευτής Γιοαχίμ Κους και η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, Ντουρίν Ρουκμάκερ.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε συνέντευξη Τύπου σε μία προσπάθεια να αποκρούσει το αρνητικό κλίμα έντονης φημολογίας που διαμορφώνεται σε βάρος του για πιθανό ρόλο στο σκάνδαλο Qatargate.

Κατηγόρησε εν ολίγοις και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι καθυστερούσαν ανεπίτρεπτα τη θέσπιση νέων κανονισμών διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 λέγοντας:

«Η Επιτροπή ήδη από το 2016 είχε προτείνει την υποχρεωτική διαφάνεια για την εγγραφή όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν με αυτούς το Συμβούλιο της ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο».

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σύντομα τη θέσπιση ενός φορέα ηθικής της ΕΕ «για όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» που θα έχει «τα δόντια». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω αυτή τη φορά να μη χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια για να  παρθεί σχετική απόφαση. Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις.»

Σε σχέση με τις λοιδωρίες που δέχθηκε για τα ευμενή σχόλια που έκανε πρόσφατα σε ό,τι αφορά το Κατάρ, ο Μαργαρίτης Σχοινά απάντησε πως απλά «υιοθέτησε» τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. λέγοντας:

«Δεν αυτοσχεδιάζουμε εδώ πέρα!»

Νέα έφοδος στο ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα συνεχίστηκαν οι έφοδοι των βελγικών διωκτικών αρχών στο γραφείο του αξιωματούχου της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mychelle Rieu.

Σύμφωνα με το Politico.eu το γραφείο της σφραγίστηκε σήμερα από τις βελγικές εισαγγελικές αρχές αφού προηγουμένως κατασχέθηκε ο υπολογιστής της.

Εικόνα

Μεταγενέστερες πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι κατά τις σημερινές έρευνες σφραγίστηκαν περίπου 10 γραφεία που συνδέονται με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και εκείνο ενός βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο, γνωστός και σαν «γιατρός των μεταναστών».

Εκείνη δηλώνει αθώα

Το πρωί ο δικηγόρος της οικογένειας στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΕΝ, μετέφερε τη θέση της πελάτισσάς του, πως είναι «αθώα».

«Αυτή είναι η θέση της. Ρητά και κατηγορηματικά. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω γιατί απαγορεύεται. Σεβόμαστε το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα και πόσα βρέθηκαν τελικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω, διότι μίλησα με την αδελφή της, δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου εκεί ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω γιατί μου το είπε η αδελφή της κ. Μανταλένα Καϊλή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα