ΑΘΗΝΑ
00:15
|
03.05.2024
Οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία οδηγούν σε κλιμάκωση, οι συνέπειες της οποίας μπορεί να είναι απρόβλεπτες, λέει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια παθιασμένη ομιλία εκφώνησε, το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική υποστήριξη και ζητώντας περισσότερα.

«Ελπίζω τα λόγια μου, σεβασμού και ευγνωμοσύνης, να αντηχούν στην καρδιά κάθε Αμερικανού», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι «παρά τις πιθανότητες, και τα καταστροφολογικά σενάρια, η Ουκρανία δεν έπεσε. Η Ουκρανία είναι ζωντανή και αντιστέκεται».

Αλλά παράλληλα με την ευγνωμοσύνη, ο Ουκρανός πρόεδρος, έκανε και ακόμα μία έκκληση βοήθειας, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούν να υστερούν αριθμητικά, αλλά και σε εξοπλισμό, έναντι του ρωσικού στρατού.

Στην «πρώτη γραμμή της τυραννίας», υποστήριξε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η αμερικανική υποστήριξη «είναι κρίσιμη όχι μόνο για να αντέξουμε σε έναν τέτοιο αγώνα, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο καμπής, για να κερδίσουμε στο πεδίο της μάχης».

«Ο κόσμος είναι πλέον πολύ αλληλοεξαρτώμενος, για να μπορεί κάποιος να μένει στην άκρη και ταυτόχρονα να αισθάνεται ασφαλής όταν μια τέτοια μάχη συνεχίζεται», πρόσθεσε. «Τα δύο έθνη μας είναι σύμμαχοι σε αυτή τη μάχη και η επόμενη χρονιά θα είναι ένα σημείο καμπής, το ξέρω – το σημείο όπου το ουκρανικό θάρρος και η αμερικανική αποφασιστικότητα πρέπει να εγγυηθούν το μέλλον της κοινής μας ελευθερίας, την ελευθερία των ανθρώπων που υπερασπίζονται τις αξίες τους».

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», υποστήριξε στο Κογκρέσο. «Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία και τα χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την αμερικανική ιστορία, αναφέροντας τη Μάχη του Μπουλτζ, τον πρόεδρο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ και τη Μάχη της Σαρατόγκα. Ακριβώς όπως οι «γενναίοι Αμερικανοί στρατιώτες που κράτησαν τις γραμμές τους» και πολέμησαν ενάντια στη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, οι Ουκρανοί στρατιώτες «κάνουν το ίδιο με τις δυνάμεις του Πούτιν αυτά τα Χριστούγεννα», τόνισε.

Έκανε επίσης, εν συντομία, λόγο για μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων και μια σύνοδο κορυφής για την οποία όπως είπε μίλησε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Ζελένσκι υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή – στο Μπαχμούτ του Ντονμπάς. Εκεί, είπε, «κάθε ίντσα γης είναι βουτηγμένη στο αίμα, ακούγονται όπλα κάθε ώρα» και παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μια ουκρανική σημαία υπογεγραμμένη από στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή.

Patriot, συμπάθεια…, αλλά και διαφορετικές οπτικές για τις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ουκρανός ηγέτης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία το δίδυμο επέδειξε ένα ενιαίο μέτωπο για την προσέγγισή τους στον πόλεμο.

«Νομίζω… μοιραζόμαστε ακριβώς το ίδιο όραμα, για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευημερούσα και ασφαλή Ουκρανία – και οι δύο θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου.

«Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα είμαστε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τον Ουκρανό ομόλογό του, ανακοινώνοντας και ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, το οποίο θα και προηγμένα πυραυλικά συστήματα Patriot.

Αλλά οι δύο ηγέτες, φαίνεται να εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές οπτικές σχετικά με την προσέγγισή τους για την επιδίωξη ειρήνης με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ζελένσκι είναι ανοιχτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης ειρήνης». Αργότερα, όταν ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να μοιραστεί την ιδέα του για έναν δίκαιο τρόπο τερματισμού του πολέμου, εκείνος απάντησε: «Για μένα, ως πρόεδρο, η ειρήνη δεν αποτελεί συμβιβασμό ως προς την κυριαρχία, την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου».

Ανατόλι Αντόνοφ: Οι ΗΠΑ οδηγούν σε κλιμάκωση

Οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση, οι συνέπειες της οποίας μπορεί να είναι απρόβλεπτες, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, το σύστημα αεράμυνας “Patriot” θα σταλεί στο Κίεβο. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει ειδικούς να συνεργαστούν μαζί τους. Άρα, αυτοί θα είναι Αμερικανοί ειδικοί; Ή πολίτες άλλης χώρας του ΝΑΤΟ; Δεν μπορούν παρά να συνειδητοποιήσουν οι Δυτικοί ότι τα όπλα καταστρέφονται συστηματικά από τον στρατό μας. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι τύχη μπορεί να αντιμετωπίσει το προσωπικό που επανδρώνει αυτά τα συγκροτήματα στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε.

«Θέλω να τονίσω ότι έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει και προσπαθούμε να επικαλεστούμε την κοινή λογική σε όλα τα επίπεδα. Τονίστηκε ότι οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ οδηγούν σταθερά σε μια κλιμάκωση, τις συνέπειες της οποίας δεν μπορούν καν να φανταστούν, οι συζητήσεις για την υποθετική προμήθεια πυραύλων ATACMS και UAV μεγάλης εμβέλειας σε Ουκρανούς είναι βαθιά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως υπεύθυνες για την εκτόξευση της ουκρανικής σύγκρουσης το 2014. Όλα αυτά τα χρόνια, η Ουάσιγκτον αγνόησε πεισματικά ή προσποιήθηκε ότι δεν προσέχει τα απάνθρωπα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου κατά του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι «η επίσκεψη του Ζελένσκι στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον έδειξαν ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Ζελένσκι είναι έτοιμοι για ειρήνη. Η εστίαση είναι στον πόλεμο, στον θάνατο απλών στρατιωτών, στην περαιτέρω σύνδεση του ουκρανικού καθεστώτος με τις ανάγκες της Ουάσιγκτον. Οι αναφορές από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης είναι ένα κραυγαλέο ψέμα. Η ρωσική θέση εκφράστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Ρωσίας». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα