ΑΘΗΝΑ
14:28
|
27.04.2024
Η πρώην καγκελάριος ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα για το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υπερασπίστηκε την πολιτική της για το ζήτημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι άγνωστο το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία δήλωσε, χθες Τρίτη, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Sette, ξεκαθαρίζοντας  ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα συμμετοχής της σε μια πιθανή ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία.

«Θα καταλήξει τελικά σε διαπραγματεύσεις. Οι πόλεμοι συνήθως τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο πρώην καγκελάριος. «Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ειρήνης που επιβλήθηκε – που πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, δεν την επιθυμούν – και των ανοιχτών, φιλικών διαπραγματεύσεων. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησής της έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Μέρκελ είπε ότι η λογική της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να της φαίνεται «λογική». «Όλες μας οι προσπάθειες αφορούσαν την αποτροπή ενός πολέμου, όπως αυτός που εκτυλίσσεται τώρα. Αποτύχαμε, αλλά δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος να προσπαθήσουμε», είπε.

Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις στα ανατολικά της χώρας, όπου η ρωσόφωνη πλειοψηφία διαφώνησε με τη νέα πορεία του Κιέβου. Σε απάντηση, οι ουκρανικές αρχές στα μέσα Απριλίου του ίδιου έτους ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς με τη χρήση αεροπορίας και μαζικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών. Οι συμφωνίες του Μινσκ, που επετεύχθησαν το 2014-2015, αναμενόταν να δώσουν τη βάση για μια διευθέτηση στο Ντονμπάς. Υπογράφηκαν με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η σύναψη των συμφωνιών του Μινσκ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχυθεί. Υποστήριξε ότι ήταν σαφές σε όλους ότι η σύγκρουση απλά είχε παγώσει και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί, «αλλά αυτό ήταν που έδωσε στην Ουκρανία ανεκτίμητο χρόνο». Εξέφρασε, τέλος, αμφιβολίες ότι εκείνη την εποχή οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν σε θέση να παράσχουν υποστήριξη στο Κίεβο στον βαθμό που το κάνουν τώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα