ΑΘΗΝΑ
10:50
|
01.05.2024
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού της Ανατολικής Ασίας και της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πώληση αντιαρματικών συστημάτων ναρκοθέτησης Volcano, ύφους σχεδόν 180 εκ. δολαρίων, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, χθες Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού της Ανατολικής Ασίας και της Κίνας.

Το σύστημα Volcano, που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1980, χρησιμοποιεί κάνιστρα που περιέχουν πολλαπλές αντιαρματικές νάρκες οι οποίες διασκορπίζονται όταν εκτινάσσονται από το κάνιστρο.

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί να ενημερώνεται το αμερικανικό Κογκρέσο προτού προχωρήσουν πωλήσεις όπλων αξίας από ένα ποσό και πάνω. Γενικά, οι ανακοινώσεις αυτού του είδους δεν γίνονται παρά αφού το Κογκρέσο δώσει άτυπα ή επίσημα την έγκρισή του να προχωρήσουν.

Η πιθανή συμφωνία έρχεται καθώς η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν για να διεκδικήσει την κυριαρχία της, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» στην περιοχή.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος μετά την επίσκεψη της προέδρου των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν που το Πεκίνο θεώρησε πρόκληση πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ταϊπέι, από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 47 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση του στενού της Ταϊβάν, ένα ανεπίσημο όριο που κάποτε ήταν σιωπηρά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Είχε προηγηθεί η οργή του Πεκίνου για τις διατάξεις που σχετίζονται με την Ταϊβάν στο ετήσιο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση της Ταϊβάν για παράταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, από τέσσερις μήνες σε ένα χρόνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση ότι η πώληση των αντιαρματικών συστημάτων θα πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα ενός μηνός και ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας «ασύμμετρου πολέμου» του νησιού για να κάνει τις δυνάμεις του πιο ευέλικτες.

«Οι συχνές στρατιωτικές δραστηριότητες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κοντά στην Ταϊβάν έχουν δημιουργήσει σοβαρές στρατιωτικές απειλές για εμάς», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι προμήθεια εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα