ΑΘΗΝΑ
11:34
|
07.05.2024
Αύριο θα συνεδριάσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων καθώς εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά μόνο με συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των 27 κρατών μελών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα προς την Κίνα εάν στο σύνολό τους οι χώρες της Ε.Ε. ζητούσαν αρνητικό τεστ, από τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα», είπε μιλώντας στο δίκτυο VRT.

Μέτρα σε μια σειρά χώρες

Υγειονομικοί περιορισμοί για την είσοδο επισκεπτών από την Κίνα έχουν ήδη θεσπιστεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και άλλες στον κόσμο όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία που πλέον θα ζητούν αρνητικό τεστ από επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από την Κίνα, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα των αεροπλάνων που προέρχονται από την ασιατική χώρα.

Τελευταίες χώρες στον κατάλογο εκείνων που λαμβάνουν ειδικά μέτρα ο Καναδάς και η Αυστραλία, που από τις 5 Ιανουαρίου και για τουλάχιστον έναν μήνα θα ζητούν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτιμά από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια στις 55 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Απάντηση του Πεκίνου

Οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες λόγω της covid είναι παράλογες και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, όπως είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε η Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα– οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Η Ε.Ε. προσφέρει δωρεάν εμβόλια στην Κίνα

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η πρωτοβουλία εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα