ΑΘΗΝΑ
08:06
|
08.05.2024
Η συσκευή CamAPS HX, που βασίζεται σε έναν ειδικό αλγόριθμο, διπλασίασε το χρονικό διάστημα που το σάκχαρο των ασθενών παραμένει εντός των επιθυμητών ορίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιτυχία στέφθηκε η δοκιμαστική λειτουργία τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2  από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία με επικεφαλής τη Δρ. Charlotte Boughton.

Η συσκευή CamAPS HX, που βασίζεται σε έναν ειδικό αλγόριθμο, διπλασίασε το χρονικό διάστημα που το σάκχαρο των ασθενών παραμένει εντός των επιθυμητών ορίων και μείωσε αντίστοιχα στο μισό τον χρόνο που οι ασθενείς εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης).

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» που έκαναν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης «Wellcome-MRC» του Κέιμπριτζ, δοκίμασαν το τεχνητό πάγκρεας σε 26 ασθενείς που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα δοκίμασε τη συσκευή επί δύο μήνες και μετά έκανε τη συνήθη θεραπεία. Η δεύτερη ομάδα  έκανε πρώτα τη συνήθη θεραπεία και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το τεχνητό πάγκρεας για δύο μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς με το τεχνητό πάγκρεας βρίσκονταν το 66% του χρόνου εντός του επιπέδου-στόχου για τη γλυκόζη τους, έναντι μόνο 32% της ομάδας ελέγχου. Επίσης, τα μέλη της δεύτερης ομάδας είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου το 67% του χρόνου έναντι 33% της ομάδας του τεχνητού παγκρέατος.

Επιπλέον, η χρήση της συσκευής μείωσε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (στο 7,3% έναντι 8,7% της ομάδας ελέγχου), πράγμα σημαντικό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της τελευταίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για έναν διαβητικό να εμφανίσει επιπλοκές.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως κανένας χρήστης του τεχνητού παγκρέατος δεν εμφάνισε υπογλυκαιμία.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 415 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

Νέο υλικό αναπτύχθηκε στη Ρωσία, καλύτερο από το αλουμίνιο. Σε τι διαφέρει;

Τουρκία: Νέα εποχή στις διαστημικές τεχνολογίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα