ΑΘΗΝΑ
13:26
|
08.05.2024
Με πάγωμα των διυλιστηρίων προτίθεται να απαντήσει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης η CGT.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η CGT κάλεσε σήμερα σε απεργίες στα διυλιστήρια, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης. Παράλληλα, οι ενώσεις των εργαζομένων του μετρό του Παρισιού δήλωσαν ότι θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να σταματήσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργαστούν δύο χρόνια περισσότερο, έως τα 64 τους έτη, πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, εάν η μεταρρύθμιση, που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, την Τρίτη, εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα χρειαστεί επίσης να εργαστούν περισσότερο για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Όλα τα συνδικάτα έχουν ήδη ανακοινώσει πανεθνική απεργία και διαμαρτυρία για τις 19 Ιανουαρίου και έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν και με άλλους τρόπους.

Η CGT κάλεσε τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και τους άλλους εργαζόμενους στον τομέα της βενζίνης να απεργήσουν στις 26 Ιανουαρίου για 48 ώρες και στις 6 Φεβρουαρίου για 72 ώρες, Λέγεται ότι η απεργία της 6ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω και να επιβάλλει τη διακοπή της λειτουργίας των διυλιστηρίων.

«Μια μέρα απεργίας δεν θα είναι αρκετή για να κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε στο BFM TV ο Έρικ Σελίνι, συντονιστής της CGT στην TotalEnergies.

«Εάν η σύγκρουση διαρκέσει, θα υπάρξουν αναπόφευκτα συνέπειες για τις εργασίες διύλισης, με πιθανή διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τις επόμενες εβδομάδες».

«Εάν ο κόσμος της δουλειάς μπει στη μάχη, θα κάνουμε την κυβέρνηση να γονατίσει», ανέφερε άλλος εκπρόσωπος της CGT.

Το περασμένο φθινόπωρο, η απεργία στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies και της Exxon με αίτημα την αύξηση των μισθών προκάλεσε τεράστια ζητήματα στον εφοδιασμό της χώρας με βενζίνη, καθώς η κυβέρνηση δε δεχόταν να διαπραγματευθεί με τους απεργούς.

Η πρωθυπουργός κάλεσε τα συνδικάτα να είναι «υπεύθυνα» και να μην βλάψουν την οικονομία.

«Υπάρχει δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να μην τιμωρηθούν οι Γάλλοι», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα