«Υπερασπιζόμαστε με την αστυνομία έναν εκσκαφέα του 1961, σύμβολο της εποχής του άνθρακα, με την οποία θα έπρεπε να είχαμε ξεκόψει εδώ και χρόνια». Με αυτό το σχόλιο συμπύκνωσε με τον καλύτερο τρόπο ο γιατρός και κωμικός Έκαρτ φον Χιρσχάουζεν στην εκπομπή ευρείας τηλεθέασης της Ίλζε Μαϊσμπέργκερ στο πρώτο κανάλι της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης πριν μερικές μέρες, τα όσα συνέβησαν στο χωριό Λούτζερατ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το χωριό βρίσκεται στο πεδίο εξόρυξης λιγνίτη Γκαρτσβάιλερ 2 (Garzweiler II) και ανήκει στην εταιρεία RWE.
Η RWE είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία και είναι ημικρατική. Ήδη από το 2006 είχε αρχίσει η εκκένωση του χωριού που δεν ολοκληρώθηκε πριν από τον περασμένο Οκτώβριο λόγω αντιστάσεων νομικού κυρίως χαρακτήρα εκ μέρους κατοίκων. Το χωριό πρόκειται να κατεδαφιστεί και η περιοχή θα σκαφτεί για να εξορυχτεί ο λιγνίτης. Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε λίμνη.
«Το παίζουμε πρωταθλητές στην προστασία του περιβάλλοντος. Τι εικόνα δίνουμε στον κόσμο;» αναρωτήθηκε ο γιατρός για να προσθέσει πως όταν είδε το γιγάντιο σκάμμα αναρωτήθηκε, πού να πήγε όλο αυτό το υλικό που αφαιρέθηκε από τη γη. Γίνεται διοξείδιο του άνθρακα και «αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας» απάντησε μόνος του για να υπενθυμίσει πως το αναπνέουμε και μας καταστρέφει τον αέρα. Και για να μην τύχει παρεξήγησης τόνισε πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τόσο το διοξείδιο του άνθρακα, παράγωγο της καύσης άνθρακα κάθε είδους καθώς και το πλουτώνιο που μένει ως απόβλητο μετά τη χρήση ουρανίου στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Το χωριό κατελήφθη από ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και εκκενώθηκε βίαια με επέμβαση της αστυνομίας του κρατιδίου. Οι τακτικές των ακτιβιστών δημιούργησαν μεγάλη καθυστέρηση στην εκκένωση. Η βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία ήταν τέτοιας έκτασης και έντασης ώστε ακόμα και συστημικά μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν σφοδρότατη κριτική, όπως το t-online, στο οποίο ο σχολιαστής Τομπίας Έσερ υπενθυμίζει πως η αστυνομία, που δεν επέτρεπε την πρόσβαση σε δημοσιογράφους, αλλά ούτε και σε υγειονομικό προσωπικό, κυριολεκτικά τσάκισε στο ξύλο εκατοντάδες διαδηλωτές, προξενώντας συχνά σοβαρούς τραυματισμούς.
«Μπήκαν [ οι αστυνομικοί] σε έναν κλειστό χώρο που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, δεν άφησαν τους δημοσιογράφους να μπουν μαζί, από μέσα ακούγονταν κραυγές και τελικά βγήκαν έξω οι διαδηλωτές με αίματα. […] Είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης ειρηνικών διαδηλωτών που κάνουν πολιτική ανυπακοή;» αναρωτιέται ο Έσερ, παρόλο που αναγνωρίζει πως ένα τμήμα διαδηλωτών έκανε επίσης χρήση βίας, ζητώντας βαθιά έρευνα για την αστυνομική βία, παραιτήσεις υπευθύνων, ακόμα και του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου, του Χριστιανοδημοκράτη Χέρμπερτ Ρόιλ. Το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό της Χριστιανοδημοκρατίας με τους Πράσινους.
Η κριτική στρέφεται συνολικά ενάντια κυρίως στο κόμμα των Πρασίνων. Δεκάδες γραφεία του κόμματος σε όλη την ομοσπονδιακή δημοκρατία κατελήφθησαν από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για το Λούτζερατ. Στη Λειψία τους έσπασαν τα τζάμια. Το «κόμμα της οικολογίας και της ειρήνης» χάνει συστηματικά σε φερεγγυότητα. Δεν είναι μόνο η ακραία φιλοπόλεμη ρητορική σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία που δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση της πλειοψηφίας των Γερμανών. Είναι πλέον και η συστηματική καταστρατήγηση δεσμεύσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Έτσι, οι Πράσινοι συμμετέχοντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς έχουν εγκρίνει την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την συνέχιση της καύσης γαιάνθρακα για τον ίδιο σκοπό. Για να το επιβάλλουν αυτό στέλνουν τα ΜΑΤ να τσακίσουν διαδηλωτές.
Ο λογαριασμός, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Bild, ήρθε ήδη για το κόμμα αυτό δημοσκοπικά, καθώς το κόμμα σημειώνει τα χειρότερα ποσοστά του από την αρχή της περασμένης χρονιάς με ένα 16,5% να δηλώνει πως θα τους ψήφιζε ομοσπονδιακά αν γινόταν τώρα εκλογές, χάνοντας 1 μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Πρώτο κόμμα βγαίνει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση με 28%, δεύτερη η Σοσιαλδημοκρατία με 21%, τέταρτοι οι ακροδεξιοί της AfD με 15%, ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι που συγκυβερνούν ομοσπονδιακά με 7,5%, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες επίσης, ενώ το αριστερό κόμμα Die Linke παραμένει καθηλωμένο στο 5%.