ΑΘΗΝΑ
00:33
|
06.05.2024
Στην κεφαλή της διαδήλωσης, οι κινητοποιούμενοι κρατούσαν στεφάνια για τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ έλαβαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη δεσμεύσεις που «μένουν να αποδειχθούν στην πράξη». Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό στο κτίριο της Βουλής, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων στους δήμους.

Οι απεργοί εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στην κεφαλή της διαδήλωσης, οι κινητοποιούμενοι κρατούσαν στεφάνια για τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.

Οι εργάτες στους ΟΤΑ που έχουν σκοτωθεί από τον Ιούλιο του 2014 εν ώρα εργασίας υπολογίζονται σε 64 και οι βαριά τραυματισμένη σε 102. «Οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει και τη ζωή τους στο καθήκον και αυτό το ξέρουν οι πολίτες. Πρέπει και η κυβέρνηση να το καταλάβει», σχολίασε σε δηλώσεις του στην efsyn.gr o πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή απεργία καλέστηκε λόγω του θανάτου της 45χρονης μητέρας δύο παιδιών που εργαζόταν σε απορριμματοφόρο του Δήμου Ξυλοκάστρου χωρίς να είναι ασφαλισμένη (όπως και οι συνάδελφοί της στο απορριμματοφόρο), και στην οποία η δημοτική αρχή αποπειράθηκε να κάνει μετά θάνατον πρόσληψη για να καλυφθεί. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η efsyn.gr, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν φτάσει καταγγελίες από κατά τόπους Σωματεία που αναφέρουν ότι σε πάνω από 10 Δήμους της χώρας έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αδήλωτης εργασίας.

Σχετικά με το εργατικό δυστύχημα του Ξυλοκάστρου, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως έχουν κινηθεί από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαδικασίες για να κληθεί σε απολογία ο δήμαρχος, Βλ. Τσιώτος και δεσμεύθηκε να υπάρξει επόμενη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να αυστηροποιηθεί το ισχύον πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων. Στην επικείμενη συνάντηση, αναμένεται να κληθούν και εμπειρογνώμονες.

Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για να προσδιοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Στους δήμους «κυριαρχεί η ατιμωρησία των δημάρχων, η μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, σκάρτος εξοπλισμός και ελλείψεις σε προσωπικό», ανέφερε ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Μας βλέπουν ως κόστος κυβερνήσεις και δήμαρχοι. Η υγεία και η ασφάλειά μας αποτελεί για αυτούς ένα κόστος που προσπαθούν να περιορίσουν», κατήγγειλε ο Σπ. Κωνσταντάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για το ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με την Ομοσπονδία.

Τα ξημερώματα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αττικής ανήρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) στο κέντρο της Αθήνας και κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι σήμερα σημειώθηκε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στο Γαλάτσι με εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο να τραυματίζεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα