ΑΘΗΝΑ
17:37
|
23.04.2024
Η προμήθεια των F-16, οι κινήσεις της Άγκυρας στην Συριακή σκακιέρα και οι σχέσεις με τη Μόσχα, στο τραπέζι της συνάντησης των δύο διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ζήτημα της προμήθειας μαχητικών F-16 και της συνεχιζόμενης άρνησης της Άγκυρας να επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν στο τραπέζι της συζήτησης.

Ζητούμενο για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που έχουν πληγεί μετά την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 που οδήγησε και στην έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Πριν την αναχώρησή του από την Άγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία για την αγορά 40 μαχητικών F-16 θα ξεπεράσει τα εμπόδια του Κογκρέσου. «Καταλήξαμε σε συμφωνία και είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους. «Εάν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή σε αυτή τη συμφωνία… τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα εκφραστεί και η γνωστή τουρκική «γκρίνια» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πως ενισχύουν και στηρίζουν την Ελλάδα ανατρέποντας την παραδοσιακή πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ισορροπίας, ενώ και το ζήτημα της άρνησης της Άγκυρας να επικυρώσει την ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως θα αποτελέσει σημείο τριβής στη συνάντηση των δύο διπλωματών.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σουηδικής εισαγγελίας καθώς δεν προχώρησε σε έρευνα για το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν.

Από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των εντεινόμενων τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση με την Δαμασκό.

Στη Συρία, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους έχει εξοργίσει την Άγκυρα λόγω των δεσμών μεταξύ του YPG και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK. Η υποστήριξη του YPG οδήγησε, μάλιστα, ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορήσουν την Ουάσιγκτον για σχέσεις με τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Νοέμβριο που σκότωσε έξι άτομα.

Οι πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με τη Συρία μετά από μια δεκαετία σκληρής εχθρότητας άνοιξαν ακόμα ένα μέτωπο με τις ΗΠΑ Μετά από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την αντίθεσή του στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Στα αγκάθια των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καταγράφεται και η ανησυχία των ΗΠΑ για τη φιλική σχέση της Άγκυρας με το Κρεμλίνο. Πέρα από τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία που συνέβαλαν στη συμφωνία για τα σιτηρά και τις ανταλλαγές  κρατουμένων, η Ουάσιγκτον ανησυχεί και για το ζήτημα της εφαρμογής των κυρώσεων καθώς τα επίπεδα εμπορίου Τουρκίας-Ρωσίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα