Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει με περισσότερα των 100 άρματα μάχης την Ουκρανία, ανάμεσά τους τεθωρακισμένα άρματα Leopard και τροποποιημένα βρετανικά Challenger 1, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt που επικαλείται πηγές της γερμανικής βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt τα άρματα Challenger 1 δεν θεωρούνταν μια πιθανή αποστολή, ωστόσο ο όμιλος Rheinmetall φέρεται να προτίθεται να αγοράσει και να αναβαθμίσει έναν υψηλό διψήφιο αριθμό τέτοιων αρμάτων μάχης από το Ομάν, για να σταλούν στην Ουκρανία αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική αμυντική βιομηχανία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία τανκς Leopard 2 τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία.
Η Ουκρανία ζητά επειγόντως από την Δύση την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο Ραμστάιν για την τροφοδοσία της χώρας με όπλα, για τα οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να αποφασίσουν την έκβαση του πολέμου.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, o ομοσπονδιακός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει ταχθεί μέχρι στιγμής κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας με γερμανικά άρματα μάχης, επειδή φοβάται μια κλιμάκωση του πολέμου.
Επιπλέον, όπως ανέφερε το Politico, η γραμμή που έχουν επαναλάβει οι Γερμανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες είναι πως η απόφαση του Βερολίνου για τα άρματα μάχης Leopard συνδέεται με την προθυμία των Αμερικανών να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης M1 Abrams.
Σήμερα, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως, προς το παρόν τουλάχιστον, δε θα σταλούν άρματα Abrams στην Ουκρανία.
«Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», είπε ο κ. Καλ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη στρατηγική της χώρας. «Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική θέση να αλλάξει στο μέλλον.