ΑΘΗΝΑ
01:53
|
27.04.2024
Οι κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα, στρέφονται κυρίως εναντίον της παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 110.00 Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, κατέκλυσαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην χώρα την τελευταία δεκαετία.

Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα» ήρθαν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τα δικαστήρια της. «Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Οι κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενάντια στην πιο δεξιά και εθνικιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, όπως την χαρακτηρίζουν οι διαδηλωτές, στρέφονται κυρίως εναντίον της παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να εγκρίνει νομοσχέδιο αψηφώντας ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου υπογραμμίζουν ότι αυτό απειλεί το δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών του Ισραήλ, ενώ καταγγέλλουν πως ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τους δικαστές σε μια τελική προσπάθεια να αποφύγει την καταδίκη του.

Πολλοί από τους διαδηλωτές αντιτίθενται επίσης έντονα στις θέσεις του νέου ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που περιλαμβάνει απροκάλυπτα ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντιπαλαιστινιακά κόμματα της ακροδεξιάς.

Ο Νετανιάχου στρέφεται κατά των διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για «άρνηση της βούλησης των ψηφοφόρων». «Πριν από δύο μήνες έγινε μια τεράστια διαδήλωση, η μητέρα όλων των διαδηλώσεων. Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ψηφίσουν στις εκλογές», ανέφερε σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα. «Ένα από τα κύρια θέματα που ψήφισαν ήταν η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», τόνισε.

«Πρέπει να πω ότι όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, δεν καλούσαμε σε εμφύλιο πόλεμο και δεν μιλούσαμε για καταστροφή του κράτους… Περιμένω από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα