ΑΘΗΝΑ
22:26
|
03.06.2023
Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

O Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, μέσω Twitter χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της Δύσης να στείλει τεθωρακισμένα βαρέος τύπου στο Κίεβο που μαζί με τα Challenger 2, όπως υπογράμμισε θα ενισχύσουν την αμυντική δύναμη πυρός της Ουκρανίας. «Από κοινού επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτό τον πόλεμο και θα  μια εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ευχαρίστησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα προς την αναχαίτιση της Ρωσίας»

Η σωστή απόφαση των Συμμάχων και φίλων του ΝΑΤΟ να στείλουν κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία. Μαζί με τα Challenger 2, θα ενισχύσουν την αμυντική δύναμη πυρός της Ουκρανίας. Μαζί, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα πως Το βάρος της πληρωμής για την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα το επωμιστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ενώ οι Αμερικανοί «θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη», προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες που θα προσδώσουν αυτές οι παραδόσεις στο καθεστώς του Κιέβου είναι υπερεκτιμημένες, καθώς και τα άρματα αυτά «καίγονται όπως όλα τα υπόλοιπα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι διακυβεύεται από την έκρηξη βίας στο Κόσοβο;

Πεσκόφ: Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στην ουκρανική κρίση

Γαλλία: Εμπόδια στα συνταξιοδοτικά ταμεία για κατοίκους του Μαρόκου

Η Γερμανία ζητάει από την Κίνα να μην προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα