ΑΘΗΝΑ
13:33
|
18.05.2024
Την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητά κυβέρνηση και Μενδώνη για τα 5 μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ τα οποία κινδυνεύουν να αποκοπούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζονται, όσο και για τους εργαζομένους τους.

Για τις πτυχές αυτής της παραμέτρου πρόκειται να ενημερώσει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στην εκδήλωση του Συντονισμού Σωματείων των Εργαζομένων, η οποία αναβλήθηκε χθες (θα υπάρξει ενημέρωση για τον χώρο και την ημέρα) λόγων των καιρικών φαινομένων. Χθες ωστόσο λάβαμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, αυτή του Συλλόγου Εργαζομένων Μουσείου Ακρόπολης (ΣΕΜΑ). Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το σχέδιο νόμου που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ακολουθεί το πρότυπο, όπως λέγεται, του Μουσείου Ακρόπολης, τους βρίσκει «στο σύνολό του κάθετα αντίθετους».

Επισημαίνουν ότι η εμπειρία τους μετά από 13 χρόνια ως εργαζόμενων σε ένα μουσείο που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ «μας έχει δείξει καθετί αρνητικό που αφορά τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού και μια τέτοια μετατροπή των άλλων μουσείων δεν είναι αποδεκτή. Λανθασμένα πιστεύεται πως επειδή το Μουσείο Ακρόπολης (και λόγω των πολύ ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών του) τείνει -αλλά όχι πάντα- στην οικονομική αυτοτέλεια, μπορούν αντίστοιχα και τα άλλα μουσεία της χώρας να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο. Θυμίζουμε πως στο Μουσείο Ακρόπολης:

● Τίθενται ζητήματα άνισης μεταχείρισής μας σε σχέση με τους συναδέλφους του ΥΠΠΟΑ αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα εργασιακής εξέλιξης-ανέλιξης και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, μιας και δεν μετέχουμε στη διαδικασία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ), ενώ δεν μας καταβάλλεται μέχρι σήμερα επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

● Η υπηρεσιακή μας κατάσταση κρίνεται από υπηρεσιακό συμβούλιο επίσης “αορίστου χρόνου” κατ’ εξαίρεση του Υπαλληλικού Κώδικα.

● Ο Οργανισμός του Μουσείου Ακρόπολης παραμένει παρωχημένος, σχεδιασμένος 10 χρόνια πριν, μη λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά προσόντα του προσωπικού…» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και καταλήγει ότι το Μουσείο Ακρόπολης «ως εργασιακό-διοικητικό περιβάλλον δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρότυπο και βάση ώστε να στηθούν και τα άλλα μεγάλα μουσεία σε αντίστοιχο πλαίσιο». Και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Ακρόπολης στηρίζουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πηγή: efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα