ΑΘΗΝΑ
08:52
|
26.04.2024
Ενώ η Σεούλ θα αντιμετωπίσει αυστηρά τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ, η κυβέρνηση θα καταβάλει επίσης προσπάθειες για την επανέναρξη του διακορεατικού διαλόγου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα θα πιέσει για την ομαλοποίηση των διακορεατικών σχέσεων κατά τη διάρκεια του 2023, επιδιώκοντας να κάνει άμεσες και έμμεσες επαφές με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των ανταλλαγών πολιτών, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ.

Στην έκθεσή του προς τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, σχετικά με τα μεγάλα καθήκοντα για το 2023, το υπουργείο που χειρίζεται τις διακορεατικές υποθέσεις έθεσε επτά βασικούς πολιτικούς στόχους πολιτικής που επικεντρώνοντας στη βελτίωση των παγωμένων δεσμών με τον Βορρά και στη δημιουργία βάσεων για επανένωση της κορεατικής χερσονήσου.

Ενώ ο Νότος θα αντιμετωπίσει αυστηρά τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας μέσω της συνεργασίας που βασίζεται στην ισχυρή συμμαχία Σεούλ-Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση θα καταβάλει επίσης προσπάθειες για την επανέναρξη του διακορεατικού διαλόγου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εάν επαναληφθεί ο διακορεατικός διάλογος, το υπουργείο σχεδιάζει να θέσει προτεραιότητά του την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαίρεση της Κορέας, όπως οικογένειες που χωρίστηκαν από τον Κορεατικό πόλεμο του 1950-53 και Νοτιοκορεάτες που κρατούνται στο Βορρά.

Οι διακορεατικές σχέσεις παραμένουν παγωμένες καθώς ο Βορράς έχει απορρίψει την προσφορά της Σεούλ για διάλογο και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στην προώθηση πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Κβόν Γιανγκ-σε δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει νέα πρόταση συνομιλιών στην Πιονγκγιάνγκ, αν και παραμένει πρόθυμο να συνεχίσει τον διάλογο ανά πάσα στιγμή.

«Είναι σημαντικό για τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στον διάλογο με ειλικρίνεια», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκθεση προς τον πρόεδρο.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να καταρτίσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, το οποίο ονομάστηκε προσωρινά «Πρωτοβουλία Νέου Μέλλοντος για την Ενοποίηση».

Το σχέδιο που στοχεύει στο να προετοιμάσει τα θεμέλια για μια ειρηνική ενοποίηση «βασισμένη στην ελευθερία και τη δημοκρατική αξία που υποστηρίζει η κυβέρνηση Γιουν» αναμένεται να κατατεθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα