ΑΘΗΝΑ
03:31
|
26.04.2024
Η Λιθουανία θεωρεί άχρηστους τους Ρώσους πρέσβεις στις χώρες της Ε.Ε., εντείνοντας τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και τη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρώσοι διπλωμάτες στον Καναδά αντιμετωπίζουν πιθανές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, κατήγγειλε μιλώντας στο Πρακτορείο TASS ο Ρώσος πρεσβευτής στην Οτάβα Όλεγκ Στεπάνοφ.

«Υπάρχουν κάποια πραγματικά ανησυχητικά ζητήματα. Ύποπτοι άνθρωποι φωτογραφίζουν με τηλεφακούς όσους μπαίνουν στην πρεσβεία και καταγράφουν τα πρόσωπα των διπλωματών μας, των παιδιών και των μελών των οικογενειών μας. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται φωτογραφίες των αυτοκινήτων των διπλωματών μας, κάτι που τους εντοπίζει και προφανώς υποδηλώνει κακόβουλες προθέσεις», σημείωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα λόγια του απεσταλμένου, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Οτάβα και τα γενικά προξενεία στο Μόντρεαλ και το Τορόντο, «οι οποίες συχνά δεν είναι ειρηνικές και γίνονται επιθέσεις στους διπλωμάτες και τα αυτοκίνητά τους», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από την παρουσία πολλών μελών της λεγόμενης «Κοινότητας των Μπαντεριστών» στον Καναδά.

«Δεν θα έλεγα ότι μας εκφοβίζουν σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο, γιατί εδώ ισχύει η πολιτική ορθότητα», πρόσθεσε ο πρέσβης όσο αφορά την επίσημη αντιμετώπιση της ρωσικής αντιπροσωπείας, τόνισε όμως ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Η Λιθουανία τάσσεται κατά του να υπάρχουν πρεσβευτές της Ρωσίας στις χώρες της Ε.Ε.

Εντωμεταξύ, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε, χθες Τρίτη, τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην φιλοξενούν πλέον στο έδαφός τους πρεσβευτές της Ρωσίας, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και τις χώρες της Βαλτικής.

«Δεν χρησιμεύει σε τίποτα η παρουσία πρεσβευτή της Ρωσίας, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», είπε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρίγα, προσθέτοντας ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για διπλωματικό θεσμό, αλλά για θεσμό προπαγάνδας, συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου και γενικότερα προώθησης γενοκτονικής ατζέντας».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα, απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή τον Απρίλιο του 2022, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Εσθονία ανακοίνωσε πως απελαύνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας εν είδει ανταπόδοσης, αφού το Κρεμλίνο κήρυξε ανεπιθύμητο τον Εσθονό πρεσβευτή.

Η Λετονία, η τρίτη χώρα της Βαλτικής, ανακοίνωσε πως θα απελάσει επίσης τον πρεσβευτή της Ρωσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Εσθονία, συμπληρώνοντας πως αποσύρει τον δικό της πρεσβευτή από τη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα