ΑΘΗΝΑ
23:15
|
27.04.2024
«Μπολουάρτε, πόσους θανάτους χρειάζεσαι για να παραιτηθείς;».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη, η περουβιανή αστυνομία τραυμάτισε 23 πολίτες στην πόλη Χουλιάκα, πρωτεύουσας της επαρχίας Σαν Ρομάν της περιοχής Πούνο.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της Ντίνα Μπολουάρτε, πορευόμενοι στη μνήμη των 18 διαδηλωτών που δολοφονήθηκαν στην πόλη πριν από έναν μήνα.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Χουλιάκα με φωτογραφίες των θυμάτων, λουλούδια και πανό που έγραφαν: «Μπολουάρτε, πόσους θανάτους χρειάζεσαι για να παραιτηθείς;».

Peruvians march in southern Juliaca to mourn 19 protest dead

H αστυνομία πέταξε βόμβες δακρυγόνων στους πολίτες για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο αεροδρόμιο Ίνκα Μάνκο Καπάκ, όπου σκοτώθηκαν οι 18 Περουβιανοί.

«Δακρυγόνα προκάλεσαν τραυματισμούς, κατάγματα, δηλητηρίαση και αναπνευστική ανεπάρκεια σε 23 διαδηλωτές», περιγράφει μια έκθεση του Δικτύου Υγείας της επαρχίας Σαν Ρομάν.

Εννέα τραυματίες διαδηλωτές λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο Carlos Monge. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα υπάρχουν και τρεις ανήλικοι, εκ των οποίων ο ένας φέρει τραύμα από σφαίρα στο αριστερό πόδι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βισέντε Ρομέρο, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στη Χουλιάκα δεν είναι πλέον τεταμένη χάρη στην «Κατάσταση Εξαίρεσης», υπό την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία έχουν τον έλεγχο της περιοχής.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία εναντίον πολιτών», επανέλαβε το Γραφείο του Περουβιανού Διαμεσολαβητή, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 58 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.229 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Χθες, μια διαδήλωση 2.000 μελών της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP), πορεύθηκε από το κέντρο της Λίμα προς τα γραφεία του Κογκρέσου φορώντας κόκκινες μπλούζες και κυματίζοντας σημαίες των συνδικάτων. Σε μια επίδειξη ισχύος του καθεστώτος Μπολουάρτε οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από έναν τεράστιο αριθμό αστυνομικών, των οποίων μάλιστα η παρέλαση έχει προκαλέσει οργή στους δημοκρατικούς Περουβιανούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα