ΑΘΗΝΑ
13:15
|
03.05.2024
Οι ελπίδες λιγοστεύουν. Σκληρή η μάχη της επιβίωσης για εκατομμύρια σεισμόπληκτους. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 21.000.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων καθώς σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, κλείνουν τέσσερα 24ωρα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Ως το βράδυ της Πέμπτης είχε διαπιστωθεί ο θάνατος πάνω από 20.700 ανθρώπων και στην Τουρκία και στη Συρία. Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά πλέον κατά πολύ τους 18.400 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το Μάρτιο του 2011 κατά τον τρομερό σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Μικρά θαύματα

Μέσα στην απελπισία και το χάος που προκαλούν οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι ερειπίων και συντριμμιών στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν λείπουν και τα μικρά θαύματα.

Ένα από αυτά απόψε ήταν η διάσωση μίας 5χρονης από την Αντάκεια της επαρχίας Χατάι, την οποία οι διασώστες πάλευαν να την απεγκλωβίσουν επί 32 ώρες.  Περισσότερες από όσες κοιλοπόναγε η μητέρα της στη γέννα…

Το μόνο κακό ήταν πως οι γιατροί έπρεπε να ακρωτηριάσουν το ένα της χέρι γιατί σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα ήταν η ίδια της η ζωή. 

Μία ώρα πριν την τραβήξουν ζωντανή, άλλο συνεργείο διάσωσης κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα 17χρονο κορίτσι από συντρίμμια κατοικιών στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Νικήτρια στην πάλη με το χάρο βγήκε σήμερα και μία 13χρονη έφηβη από το Γκαζιαντέπ που ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια μετά από 87 ώρες.

Μερικά χιλιόμετρα μακριά, στην επαρχία Καχραμάνμαρας οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μία 20χρονη κοπέλα και στην Αντάκεια μερικές ώρες μετά ένα δίχρονο αγοράκι μετά από 79 ώρες μέσα στα συντρίμμια.

Θέση στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων έχουν και τα κατοικίδια ζωάκια που θάφτηκαν και αυτά μαζί με τους κηδεμόνες τους κάτω από τα συντρίμμια.

Δεν έχουν όλες οι προσπάθειες ευτυχή κατάληξη. Η απελπισία φέρνει πολλούς γονείς σε πράξεις απόγνωσης. Κάποιοι χτυπούν με τα χέρια τα σπασμένα τσιμέντα ελπίζοντας πως θα ακούσουν τις φωνές των παιδιών τους.

Η πρόκληση της επιβίωσης

Το χαμόγελο της χαράς και της ελπίδας από τον απεγκλωβισμό σεισμόπληκτων διαδέχεται η θλίψη, ο θυμός και η απελπισία για τον αγώνα επιβίωσης.

Η «επόμενη μέρα» έχει ήδη ξημερώσει και δεν δείχνει καλή.

Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται σε δευτερόλεπτα από τα 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φλεβάρη αλλά και από την ανικανότητα και τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού να ελέγχει την ασφάλεια των κτιρίων, πολλά εκ των οποίων κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι κατά χιλιάδες.

AP/IHA

Οι περισσότεροι είναι άστεγοι ή κοιμούνται σε ΙΧ αυτοκίνητα, σε πάρκα, στους ελάχιστους δημόσιους χώρους που δεν έχουν συντρίμμια. Άλλοι καταφέρνουν να βρουν καταφύγιο σε μία από τις χιλιάδες σκηνές που στήνονται για τους σεισμόπληκτους.

O Κασίμ Γκοντούζ από την Αντάκεια της νότιας Τουρκίας έχασε την οικογένειά του και θρηνεί την σύζυγό του Σεφίκα με την οποία ήταν παντρεμένοι 56 χρόνια.

«Το όνομα της γυναίκας μου είναι Σεφίκα. Τη φώναζα «ρόδο μου… gulum αλλά δεν μπόρεσε να με ακούσει. Δεν άκουσα ίχνος από τη φωνή της» είπε σε δημοσιογράφο του euronews σπαράζοντας στο κλάμα.

Αντίστοιχα, φρενήρεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων καταβάλλονται με λιγότερα μέσα στη γειτονική βόρεια Συρία που υπέστη επίσης τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό.

Στο χωριό Μπασνάγια στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ που είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εκατοντάδες άνθρωποι πασχίζουν να βρουν σημάδια ζωής δίχως καθοδήγηση από ειδικούς με τον κίνδυνο κάποια από τα μπάζα που σηκώνουν οι γερανοί να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα σε όσους χαροπαλεύουν μέσα στα συντρίμμια.

Σαν να μην έφθαναν τα δεινά της καταστροφής που έσπειρε ο σεισμός, ένα χωριό στη βορειοανατολική Συρία καταποντίστηκε καθώς κατέρρευσε φράγμα νερού της περιοχής.

Χάρτινοι πύργοι με την υπογραφή 5 εταιριών

Στο στόχαστρο τουρκικών ΜΜΕ βρίσκονται πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που σχετίζονται με το καθεστώς Ερντογάν και οι οποίες κατασκεύασαν τα περισσότερα από τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν κομμάτια παιχνιδιού ντόμινο.

Το μέγεθος της οργής είναι τέτοιο που πλέον ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους «ημετέρων» ακόμη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών, βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, σημειώνουν πως πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν δεν ήταν καθόλου φθηνά και διαφημίζονταν ως «κτίρια ανθεκτικά, με υλικά υψηλής ποιότητας».

«Κάποια από τα κτίρια αυτά κόστισαν ως και τρία εκατομμύρια λίρες» ανέφερε χαρακτηριστικά μία βουλευτής της αντιπολίτευσης, ενώ κάποιος παρουσιαστής πρόσθεσε: «Μπορείτε να αγοράσετε τον θάνατό σας με 2.850.000 λίρες, αγαπητοί θεατές».

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αναφέρθηκε στις «απαγορευτικές» κατασκευές που έγιναν αιτία να χαθούν χιλιάδες ζωές από τον καταστροφικό σεισμό.

«Η μορφή και ο τρόπος κατάρρευσης των κτιρίων είναι παρόμοιος με τον τρόπο που κατεδαφίζουμε κτίρια τοποθετώντας εκρηκτικά στα θεμέλια» λέει αρχικά, και προσθέτει:

«Άμμος και χαλίκι. Αυτό είναι απαγορευτικό, γιατί, όταν γίνει η κατάρρευση, μετατρέπεται (το κτίριο) σε σωρό άμμου και χαλικιών. Είναι απαράδεκτο. Σημαίνει πολύ κακή ποιότητα βασικών υλικών δόμησης».

Κριτική και από τον Κιλισντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου, ηγέτης του κόμματος CHP, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η «συμμορία» του Ερντογάν, η οποία «έφαγε» τα χρήματα που είχαν αποταμιευθεί από τον φόρο σεισμού, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα