ΑΘΗΝΑ
14:17
|
30.04.2024
Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, με την πρώτη να κατηγορεί για αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δηλώνει, ότι οι ΗΠΑ έστειλαν αερόστατα στον εναέριο χώρο τους περισσότερες από 10 φορές τον περασμένο χρόνο. Η κατηγορία έρχεται αφότου στις 4 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα ύποπτο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τον εναέριο χώρο τους, το οποίο αργότερα η Κίνα είπε ότι ήταν αερόστατο πολιτών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έκτοτε έχουν επιδεινωθεί. Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ λένε, ότι έχουν επίσης καταρρίψει μια σειρά από άλλα άγνωστα αντικείμενα. Το Πεκίνο δήλωσε την Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει πολλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια του 2022.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο άλλων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση Τύπου. «Μόνο από πέρυσι, αμερικανικά αερόστατα έχουν πετάξει παράνομα πάνω από την Κίνα περισσότερες από 10 φορές χωρίς καμία έγκριση από τις κινεζικές αρχές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η αμερικανική πλευρά είναι, να υποβληθεί σε κάποιο αυτοστοχασμό, αντί να σπιλώνει και να κατηγορεί την Κίνα», πρόσθεσε.

«Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα αμερικανικά αερόστατα μεγάλου υψόμετρου, που εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας, σας προτείνω να αναφερθείτε στην πλευρά των ΗΠΑ», κατέληξε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη κατασκοπευτική δύναμη στον κόσμο με το ευρύτερο δίκτυο πληροφοριών παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ελέγχει γραπτά μηνύματα και παρακολουθεί τηλεφωνικές κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει απαντήσει ακόμη στους ισχυρισμούς του Πεκίνου.

Το πρώτο περιστατικό με αερόστατο οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στο Πεκίνο. Ο κορυφαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε την υποτιθέμενη κατασκοπεία της Κίνας σε μεγάλο βαθμό «απαράδεκτο και ανεύθυνο». Την Κυριακή, οι ΗΠΑ διέταξαν να καταρριφθεί μια μη επανδρωμένη «οκταγωνική δομή» στο Μίσιγκαν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά (αυτό ήταν το τέταρτο αντικείμενο που καταστράφηκε μέσα σε 8 ημέρες).

Οι πιλότοι μαχητικών κατέρριψαν επίσης μικρότερα άγνωστα αντικείμενα πάνω από την Αλάσκα στις 10 Φεβρουαρίου και τον βόρειο Καναδά στις 11 Φεβρουαρίου και χθες πάνω από την λίμνη Χιούρον στα σύνορα με τον Καναδά. Ο Βανγκ είπε ότι «Αυτό που θέλουμε να πούμε σε όλους εδώ, είναι ότι η συχνή εκτόξευση προηγμένων πυραύλων από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων είναι μια υπερβολική αντίδραση».

Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απειλής από το τελευταίο αντικείμενο. Πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να είναι «αέριος τύπος μπαλονιού», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτά τα αντικείμενα να ήταν και εξωγήινα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα