ΑΘΗΝΑ
16:44
|
26.04.2024
Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει μόνο 50 F-16 και ότι η παροχή αεροσκαφών στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι συλλογική απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό πρόβλημα» για την Πολωνία, η οποία διαθέτει μόνο περίπου 50 αεροσκάφη αυτού του τύπου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα στο BBC.

Τα σχόλιά του δείχνουν ότι, παρά την κριτική τους στα δυτικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ότι καθυστερούν να στείλουν βαρύτερα και πιο εξελιγμένα όπλα στην Ουκρανία, οι χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ δυσκολεύονται επίσης να πραγματοποιήσουν τις δικές τους μεταφορές όπλων στο Κίεβο.

Όπως και στην περίπτωση των αρμάτων μάχης, ο Ντούντα υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική απόφαση και προσφορά αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο Ντούντα ανταποκρίθηκε στον ηγέτη της Ουκρανίας, Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους της χώρας του να στείλουν περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.

«Απευθύνω έκκληση σε εσάς και τον κόσμο με τις απλές και όμως σημαντικότατες λέξεις – μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία, φτερά για την ελευθερία», είπε ο Ζελένσκι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Πολωνία, ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμο, είπε, ωστόσο, ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πράγμα.

«Δεν έχουμε αρκετά… και θα χρειαζόμασταν πολλά περισσότερα από αυτά», είπε ο Ντούντα στο BBC.

Ο Πολωνός πρόεδρος είπε επίσης ότι τα F-16 απαιτούν πολύπλοκη συντήρηση και ότι «δεν αρκεί μόνο να στείλουμε μερικά αεροπλάνα».

Η Σλοβακία, ένας άλλος ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας, παραδέχτηκε επίσης το Σαββατοκύριακο ότι η αποστολή των σοβιετικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 της στην Ουκρανία θα ήταν περίπλοκη.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ είπε στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTVS της Σλοβακίας ότι θα συμβουλευτεί συνταγματολόγους σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά. Ο Χέγκερ είναι επικεφαλής ενός υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έχει περιορισμένες εξουσίες από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφού έχασε μια ψήφο δυσπιστίας.

«Είναι απαραίτητο να εξεταστεί εάν ένα υπουργικό συμβούλιο είναι αρμόδιο [να εγκρίνει τις παραδόσεις MiG-29] ή όχι», σχολίασε ο Χέγκερ στο RTVS.

Η Σλοβακία έχει από καιρό προσφερθεί να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά έλαβε επίσημο αίτημα από το Κίεβο μόνο την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Χέγκερ. Συμπλήρωσε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δοθεί η άδεια από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Η Πολωνία και η Σλοβακία ήταν μεταξύ των κρατών που πίεσαν για αποστολή τανκς στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που τελικά καρποφόρησε, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να στείλουν τανκς και να εκπαιδεύσουν ουκρανικά στρατεύματα για να τα χειριστούν.

Ωστόσο, με κάθε προμήθεια βαρύτερων όπλων, η Δύση και το ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας για να εμπλέξει μεμονωμένες χώρες ή ακόμα και ολόκληρη τη συμμαχία σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Παρά τους φόβους, η Δύση έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία με μια σειρά από όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, με τα οποία η Ουκρανία είναι σε θέση να χτυπήσει πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα