ΑΘΗΝΑ
03:32
|
27.04.2024
Στο έργο, το οποίο ονομάζεται «Μόνιμη επιτήρηση της Συμμαχίας από το Διάστημα», αναμένεται να συμμετάσχουν 16 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία ενός στόλου κατασκοπευτικών δορυφόρων. Στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στο έργο, το οποίο ονομάζεται «Μόνιμη επιτήρηση της Συμμαχίας από το Διάστημα» [«Alliance Persistent Surveillance from Space» (APSS)], αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 16 κράτη μέλη και οι δύο σκανδιναβικές χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, το έργο «θα βοηθήσει σε μια εξορθολογισμένη συλλογή δεδομένων, στον διαμοιρασμό και την ανάλυση [των δεδομένων] από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και της διοικητικής δομής του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, αλλά οι αιτήσεις τους δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Ουγγαρία και την Τουρκία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει επίσημα δεκτές στο στρατιωτικό μπλοκ, τόσο η Στοκχόλμη όσο και το Ελσίνκι συμμετέχουν ήδη σε κοινά έργα.

Το APSS προβλέπει τη δημιουργία ενός «αστερισμού» κρατικών και εμπορικών δορυφόρων με το όνομα «Aquila». Αναμένεται να «παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Το στρατιωτικό μπλοκ εξήγησε ότι το APSS εντάσσεται στο πλαίσιο της Γενικής Διαστημικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε το 2019.

Σε μια συνάντηση στο Λονδίνο την ίδια χρονιά, τα κράτη μέλη ανακήρυξαν το διάστημα ως πέμπτο επιχειρησιακό τομέα, μαζί με τον αέρα, τη γη, τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο.

Το ΝΑΤΟ έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες της Ρωσίας και της Κίνας στο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα γίνεται «περισσότερο πολυσύχναστο και ανταγωνιστικό». Το στρατιωτικό μπλοκ ισχυρίστηκε ότι οι αντιδιαστημικές τεχνολογίες της Μόσχας και του Πεκίνου «θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση και την ελευθερία των Συμμάχων να επιχειρούν στο διάστημα».

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε ως «απερίσκεπτη και ανεύθυνη» τη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2021, όταν ένας πύραυλος έπληξε και κατέστρεψε έναν μη λειτουργικό δορυφόρο της σοβιετικής εποχής.

Η Μόσχα περιέγραψε τη δοκιμή ως έναν τρόπο για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να αποτρέψει «την πιθανότητα ξαφνικής ζημιάς στην ασφάλεια της χώρας στη διαστημική σφαίρα και στο έδαφος».

Η Ρωσία απέρριψε τότε τους δυτικούς ισχυρισμούς πως τα συντρίμμια που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή αστροναυτών, σημειώνοντας ότι «τα θραύσματα δεν αποτελούν και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τους σταθμούς σε τροχιά».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές στο παρελθόν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έριξε την ευθύνη για την κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα στην πλευρά της Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας τη διαστημική στρατηγική του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιανουάριο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την χαρακτήρισε «εμπρηστικής φύσης» και «σύμφωνη με τις καταστροφικές πολιτικές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Με αυτόν τον τρόπο, η συμμαχία μετατρέπει το διάστημα σε πεδίο μάχης», προειδοποίησε τότε η Ζαχάροβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα