ΑΘΗΝΑ
02:19
|
27.07.2024
Φονταμενταλιστές έχουν δώσει εντολή στα φαρμακεία, να βγάλουν από τα ράφια τους τα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ απειλούν μαίες και γιατρούς σε περίπτωση μη υπακοής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν σταμάτησαν την πώληση αντισυλληπτικών σε δύο από τις κύριες πόλεις του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χρήση τους από γυναίκες αποτελεί μια «δυτική συνωμοσία» για τον έλεγχο του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Guardian, φονταμενταλιστές πήγαν από πόρτα σε πόρτα για να απειλήσουν μαίες και να δώσουν εντολή στα φαρμακεία να βγάλουν από τα ράφια τους τα χάπια. «Ήρθαν δύο φορές στο κατάστημά μου με όπλα και με απείλησαν να μην πουλήσω αντισυλληπτικά. Ελέγχουν τακτικά κάθε φαρμακείο στην Καμπούλ και έχουμε σταματήσει να πουλάμε τα προϊόντα», είπε ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πόλη.

Άλλοι φαρμακοποιοί στην Καμπούλ και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ επιβεβαίωσαν, ότι τους δόθηκε εντολή να μην έχουν στις αποθήκες τους οποιαδήποτε αντισυλληπτικό φάρμακο. Προϊόντα, «όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ενέσεις Depo-Provera δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στο φαρμακείο από την αρχή αυτού του μήνα και φοβόμαστε πολύ να πουλήσουμε το υπάρχον απόθεμα», είπε ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος στην αφγανική πρωτευούσα. Μαία είπε ότι είχε απειληθεί πολλές φορές «Δεν επιτρέπεται να βγαίνεις έξω και να προωθείς τη δυτική ιδέα του ελέγχου του πληθυσμού» της είπε διοικητής των Ταλιμπάν. Μαχητές τους που περιπολούν στους δρόμους είπαν σε πηγές ότι «η χρήση αντισυλληπτικών και ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια δυτική ατζέντα».

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση των Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Από τότε απαγόρευσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις κοπέλες, ανάγκασαν τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και περιόρισαν την ικανότητά τους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 

Ωστόσο, η νέα απόφαση εγείρει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς η χώρα, που έχει ήδη ένα εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, είναι από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για να γεννήσεις. Μία στις 14 Αφγανές πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η 17χρονη Ζαϊνάμπ, που παντρεύτηκε πριν δύο χρόνια στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και έχει μία κόρη 18 μηνών, σοκαρίστηκε στο άκουσμα της απαγόρευση. «Χρησιμοποιούσα κρυφά αντισυλληπτικά για να αποφύγω την άμεση εγκυμοσύνη. Θέλω να μεγαλώσω καλά την κόρη μου με κατάλληλες εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, αλλά τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν όταν η μαία με ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε αντισυλληπτικά να μου προσφέρει», είπε.

«Άφησα την εκπαίδευση για να παντρευτώ και δεν θέλω η μοίρα της κόρης μου να είναι ίδια με τη δική μου. Αναζητώ ένα διαφορετικό μέλλον για την κόρη μου. Η τελευταία ελπίδα να σχεδιάσω τη ζωή μου τελείωσε» πρόσθεσε. «Ο έλεγχος των Ταλιμπάν όχι μόνο στο ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται και να σπουδάζουν, αλλά τώρα και στο σώμα τους, είναι εξωφρενικός» σχολίασε η Σάμπναμ Νασίμι, αφγανικής καταγωγής ακτιβίστρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα