ΑΘΗΝΑ
15:10
|
18.04.2024
Τη συσπείρωση των ανατολικών συμμάχων του ΝΑΤΟ επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος από την πρωτεύουσα της Πολωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με συμμάχους από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στην Πολωνία σήμερα Τρίτη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδεύει προς ένα ακόμη πιο περίπλοκο στάδιο.

Αφού πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο, ο Μπάιντεν μετέβη στη Βαρσοβία, χθες Δευτέρα με στόχο να εδραιώσει τη δυτική ενότητα, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία προετοιμάζονται να εξαπολύσουν ανοιξιάτικες επιθέσεις.

«Είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν αναχωρήσει για την Πολωνία.

Ο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέιν Ντούντα και να μιλήσει από τους κήπους του Βασιλικού Κάστρου της Βαρσοβίας, σήμερα Τρίτη, όπου αναμένεται να τονίσει τη βοήθεια της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης και άλλων συμμάχων στην Ουκρανία όλη την προηγούμενη χρονιά.

Την Τετάρτη, θα διαβουλευτεί με τον Ντούντα και άλλους ηγέτες της ομάδας του Βουκουρεστίου που αποτελείται από τα ανατολικότερα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Μπάιντεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του στην Ευρώπη ως μια στιγμή επιβεβαίωσης για την στήριξη της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει ορατό τέλος για τον πόλεμο στο εγγύς μέλλον και η κατάσταση στα μέτωπα της μάχης γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Σε διπλωματικό επίπεδο εντείνονται, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Μπλίνκεν και Μπορέλ, οι προειδοποιήσεις και οι πιέσεις προς το Πεκίνο να μην εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση στηρίζοντας τη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι συζήτησαν τις δυνατότητες που χρειάζεται η Ουκρανία «για να μπορέσει να πετύχει στο πεδίο της μάχης» τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβανο Σάλιβαν. Ο Ζελένσκι πιέζει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να παρέχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς γνωστά ως ATACMS – τα οποία ο Μπάιντεν αρνήθηκε να παράσχει μέχρι στιγμής. Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να σχολιάσει εάν υπήρξε κάποια κίνηση για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Χωρίς να διαφαίνεται τέλος για τον πόλεμο, η επέτειος του ενός χρόνου αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τον Μπάιντεν, που θα προσπαθήσει και από τη Βαρσοβία να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα πίσω από τις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC δείχνει ότι η υποστήριξη για την παροχή όπλων και άμεσης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώνεται, προβληματίζοντας τον Λευκό Οίκο. Παρόλα αυτά ο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα της μείωσης της αμερικανικής υποστήριξης κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

«Παρ’ όλη τη διαφωνία που έχουμε στο Κογκρέσο μας για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. «Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία. … Πρόκειται για την ελευθερία της δημοκρατίας γενικότερα».

Κρίσιμη η Πολωνία

Πριν από το ταξίδι Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος τόνισε τις προσπάθειες της Πολωνίας να βοηθήσει την Ουκρανία. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου και εκατομμύρια άλλοι έχουν περάσει από τη χώρα στον δρόμο τους προς την Ευρώπη. Η Πολωνία παρείχε επίσης στην Ουκρανία στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια 3,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι την εγκατάσταση μιας μόνιμης αμερικανικής δύναμης στην Πολωνία, δημιουργώντας μια διαρκή αμερικανική βάση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τη Βαρσοβία ως φόντο μιας βαρυσήμαντης ομιλίας αντίστοιχα με τον περασμένο Μάρτιο, όταν εξέδωσε μια σθεναρή και άκρως προσωπική καταδίκη του Πούτιν από το Βασιλικό Κάστρο λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του πολέμου.

Ο Ντούντα είπε ότι η παρουσία του Μπάιντεν στο πολωνικό έδαφος καθώς πλησιάζει η επέτειος του πολέμου στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος θα απευθύνει μια πολύ σημαντική ομιλία – μια ομιλία που περιμένει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, αν όχι ολόκληρος ο κόσμος στην πραγματικότητα», είπε ο Ντούντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα