ΑΘΗΝΑ
19:42
|
18.05.2024
Αδιευκρίνιστο το πλαίσιο και ο χρονικός ορίζοντας για την παράδοση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αδιευκρίνιστο παρά τις μεγαλεπήβολες κυβερνητικές εξαγγελίες παραμένει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν τα μέλη της τριμελούς υπερκομματικής Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του εφιαλτικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, περισσότερο από ένα 24ωρο μετά τη σύστασή της, όπως άφησε να εννοηθεί ο καθηγητής συγκοινωνιακής πολιτικής και μέλος της Επιτροπής, Βασίλης Προφυλλίδης, κατά την παρουσία του σε εκπομπή του OPEN το πρωί του Σαββάτου.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχω ακόμη το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε» ήταν η αβίαστη απάντηση του Β. Προφυλλίδη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αντικείμενο της διερεύνησης από την Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «εύλογη» την ερώτηση του δημοσιογράφου. 

«Οι δυνατότητες είναι δύο. Η μία είναι να ασχοληθούμε περιοριστικά με το συγκεκριμένο δυστύχημα. Η άλλη είναι να διερευνήσουμε πώς φτάσαμε και πώς θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω» διευκρίνισε στη συνέχεια ο καθηγητής, έχοντας προηγουμένως σημειώσει ότι  «δεν ξέρω ακόμη τι αποφάσισε το κράτος, η πολιτεία».

Ασάφειες και στον χρονικό ορίζοντα για την παράδοση του πορίσματος

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά ανακύπτουν και για τον χρόνο παράδοσης του πορίσματος της Επιτροπής, με τον Β. Προφυλλίδη να απαντά στην ερώτηση σχετικά με την έκδοση του πορίσματος εντός του Μαρτίου «μην το προδικάζετε. Δεν είπα και ούτε πρόκειται να πω κάτι τέτοιο. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι με ευαισθησία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, νέους στην πλειοψηφία τους, που χάθηκαν και στις οικογένειές τους, εγώ προσωπικά θα κάνω κάθε τι ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες να έχουν γνώση τι συμβαίνει στη χώρα που ζουν». 

«Ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι έχουν μία υστέρηση κάποιων δεκαετιών ως προς τους σιδηροδρόμους της Ευρώπης, αυτό είναι κάτι αναντίρρητο. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ» επεσήμανε νωρίτερα ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι σε ό,τι τον αφορά θα καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια «το καθήκον αυτό να γίνει με τους μέγιστους δυνατούς όρους ανάλυσης του ζητήματος», ενώ επεσήμανε ότι «ένας είναι ο φορέας και χώρος από τον οποίο νιώθω πίεση. Η διακρίβωση της επιστημονικής αλήθειας, συντρεχόντως με την ακαδημαϊκή και την κοινωνική ηθική».

Παραίτηση Ζηλιασκόπουλου μετά την κατακραυγή με πρόσχημα την «βαρύτητα της Επιτροπής»

Την παραίτησή του από την Ειδική Επιτροπή ανακοίνωσε ο Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, μετά τις μαζικές αντιδράσεις που εξήγειρε η επιλογή του, δεδομένης της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα