ΑΘΗΝΑ
05:28
|
24.05.2024
Νέα προθεσμία για την απολογία του έλαβε ο σταθμάρχης -Ταυτοποιήθηκαν 55 από τους 57 νεκρούς. Απομακρύνονται οι μηχανές από τον τόπο του δυστυχήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί πήρε τελικά ο σταθμάρχης της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του, «υπήρξαν νέα στοιχεία, τα οποία υποχρεώνουν να παρθεί νέα προθεσμία για αύριο». Μεταξύ άλλων ο συνήγορος του, Στέφανος Πατζαρτζίδης, τόνισε πως ο εντολέας του θα ήθελε να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «είναι πολύτιμη η δουλειά των ΜΜΕ και χωρίς τη βοήθεια της δημοσιογραφικής έρευνας αυτή η υπόθεση δεν θα έπαιρνε τον δρόμο που έπρεπε να πάρει».

Ο κ. Παντζαρτζίδης, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, είπε πως ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία. Επίσης, ο συνήγορος του 59χρονου δήλωσε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για όλα, «θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εφόσον ληφθεί το αντίγραφο της δικογραφίας.

Ταυτοποιήθηκαν 55 νεκροί

Ένας ακόμα νεκρός ταυτοποιήθηκε από την εξέταση δειγμάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταυτοποιημένων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στα 55, σύμφωνα με την Αστυνομία που διενεργεί το μακάβριο έργο της αναγνώρισης. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών. Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εργαστηριακής έρευνας, καθώς από την Πυροσβεστική εστάλη και άλλο δείγμα από τον τόπο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για ανθρώπινο μέλος που εντοπίστηκε κατά τη μετακίνηση της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας χτες το βράδυ.

Από το Αρχηγείο του ΠΣ επίσης έγινε γνωστό ότι η έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος είναι στην τελική της φάση, με την απομάκρυνση των δύο μηχανών, που καθυστέρησε χτες λόγω βροχής και θα ακολουθήσει η τελευταία «σάρωση» σε μια περιοχή περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση των ερευνών, πιθανόν μέχρι το απόγευμα σήμερα, εκτός απροόπτου.

Εξώδικα και απειλές η σταθερή απάντηση ΟΣΕ στις καταγγελίες εργαζομένων

Εξώδικα και απειλές ήταν σταθερά η ανταπόκριση του ΟΣΕ στις ανησυχίες που εξέφραζαν μέσω των σωματείων τους οι εργαζόμενοι, όπως αποκάλυψε το πρωί του Σαββάτου ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το τραγικό δυστύχημα σε εκπομπή του OPEN.    

Χωρίς τρένα το Σαββατοκύριακο

Συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο (4 και 5 Μαρτίου) η απεργιακή κινητοποίηση των σιδηροδρομικών εργαζομένων της «Hellenic Train». Τα σωματεία εργαζομένων στο σιδηρόδρομο εξήγγειλαν 48ωρη, αυτή τη φορά, απεργία για τις 4 και 5 Μαρτίου.

Ως την Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του κλάδου ενώ συντάσσει υπόμνημα για τη συνολική κατάσταση και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας προκειμένου να το υποβάλλει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και στα κοινοβουλευτικά κόμματα ως την ερχόμενη βδομάδα.

Απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο Κυριακή για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σε 24 απεργία προχωρά την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία, κοντά στα Τέμπη.

Παραίτηση με τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

– Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

– Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Ωστόσο, την παραίτησή του από την τριμελή υπερκομματική Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο ανακοίνωσε ο καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, μετά τις μαζικές αντιδράσεις που εξήγειρε η επιλογή του, δεδομένης της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. 

Έρευνες από την Ε.Ε. για τα τρένα στην Ελλάδα

Η εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ήδη πριν τη μεγάλη καταστροφή στα Τέμπη ξεκινήσει έρευνα για τις πιθανές ζημίες των οικονομικών συμφερόντων τής από τις συμβάσεις που αφορούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα καθώς επίμαχες συμβάσεις χρηματοδοτήθηκαν και με κονδύλια της Ε.Ε.

Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας σήμερα στην ανταποκρίτρια της Εφημερίδας των Συντακτών στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά,  εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στο φόντο της εγκληματικής πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του documento.gr, η σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2022, με τις επίμαχες συμβάσεις που είναι υπό εξέταση να ξεκινούν από το 2007.

Σκανδαλώδης εξαίρεση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την υποχρέωση αποζημίωσης επιβατών

Υπουργική απόφαση του 2019 από την σημερινή κυβέρνηση εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως το 2024 από το να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση στους επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρήκαν δεύτερο φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης, μετά τα πακέτα των 210 κιλών στον Πειραιά

Μάνδρα: Φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο

Επτά νεκροί και 40 τραυματίες στην Ινδία από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

Κιλκίς: Υπό κράτηση οι δύο ανήλικοι που εμπλέκονται στo θάνατο του κτηνοτρόφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα