ΑΘΗΝΑ
02:04
|
27.04.2024
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία μπορεί να βρίσκονται κοντά στην επίλυση μιας διαφωνίας για την καταναγκαστική εργασία της αποικιακής εποχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία μπορεί να βρίσκονται κοντά στην επίλυση μιας διαφωνίας για την καταναγκαστική εργασία της αποικιακής εποχής που έχει επισκιάσει τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Σεούλ μπορεί να ανακοινώσει σχέδια τη Δευτέρα, μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δευτέρα το πρωί τη λύση της στην ιστορική και νομική διαμάχη σχετικά με την αποζημίωση ατόμων που αναγκάστηκαν να εργαστούν υπό την ιαπωνική κατοχή της Κορέας το 1910-1945, ανέφερε το ιαπωνικό Kyodo news, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η εργατική διαμάχη και μια διαμάχη για τις γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε ιαπωνικούς στρατιωτικούς οίκους ανοχής έχουν διαστρεβλώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ερωτηθείσα για την αναφερόμενη συμφωνία, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαβουλεύεται με διάφορους τρόπους μεταξύ των διπλωματικών αρχών σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταλήξει σε μια λογική λύση που να ανταποκρίνεται στα κοινά συμφέροντα της Κορέας και της Ιαπωνίας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Υπουργικό Γραφείο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δεν απάντησαν αμέσως σε τηλεφωνικά και email αιτήματα για σχολιασμό.

Οι σχέσεις έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας το 2018 διέταξε τις ιαπωνικές εταιρείες να πληρώσουν αποζημιώσεις σε πρώην καταναγκαστικούς εργάτες. Δεκαπέντε Νοτιοκορεάτες έχουν κερδίσει τέτοιες υποθέσεις, αλλά κανένας δεν έχει αποζημιωθεί.

Η διαμάχη εξελίχθηκε σε εμπορική διαμάχη. Η Ιαπωνία διατήρησε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων διευθετήθηκε βάσει προηγούμενων συνθηκών.

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ» ΤΑΜΕΙΟ, ΣΥΝΟΔΟΣ

Η Σεούλ παρουσίασε ένα σχέδιο τον Ιανουάριο για αποζημίωση πρώην καταναγκαστικών εργαζομένων μέσω δημόσιου ιδρύματος της Νότιας Κορέας. Η πρόταση πυροδότησε αντιδράσεις από τα θύματα και τις οικογένειές τους επειδή δεν περιελάμβανε συνεισφορές από ιαπωνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν τα δικαστήρια της Νότιας Κορέας να πληρώσουν αποζημιώσεις.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες της να συνεισφέρουν «οικειοθελώς» στο ίδρυμα και οι δύο κυβερνήσεις στοχεύουν σε επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα, ανέφερε το Kyodo.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η Σεούλ και το Τόκιο συμφώνησαν προσωρινά να δημιουργήσουν ένα «μελλοντικό ταμείο για τη νεολαία» για τη χρηματοδότηση υποτροφιών για φοιτητές ως μέρος της συμφωνίας.

Το ταμείο θα συσταθεί από κοινού από την Ομοσπονδία Κορεατικών Βιομηχανιών, το μεγάλο επιχειρηματικό λόμπι της Νότιας Κορέας και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Keidanren, ανέφερε η έκθεση.

Το ιαπωνικό Nikkei ανέφερε ότι ένα κορεατικό ίδρυμα θα καταβάλει αποζημίωση για λογαριασμό της Ιαπωνίας και η ιαπωνική πλευρά θα αναγνώριζε εκφράσεις συγγνώμης και προβληματισμού που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σκοπεύει να πει ότι επεκτείνει τις προηγούμενες δηλώσεις για την καταναγκαστική εργασία εν καιρώ πολέμου, οι οποίες περιλαμβάνουν μια συγγνώμη για την αποικιοκρατία της Ιαπωνίας, ανέφερε το Σάββατο η ιαπωνική Yomiuri.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Νότια Κορέα, ως μέρος μιας συμφωνίας για την απόσυρση της καταγγελίας της Σεούλ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την εμπορική διαμάχη.

Ο συντηρητικός Γιουν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει ορκιστεί να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ιαπωνία. Τον Σεπτέμβριο, συνάντησε τον Κισίντα στην πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών από το 2019.

Σχετικά με τη διαμάχη για τις Κορεάτισσες που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν σε οίκους ανοχής εν καιρώ πολέμου, που ευφημιστικά αποκαλούνται «γυναίκες παρηγοριάς», μια συμφωνία του 2015 που υποτίθεται ότι θα επιλύσει «αμετάκλητα» τις αξιώσεις κατέρρευσε μετά τις αντιδράσεις πολλών από τα θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα