ΑΘΗΝΑ
22:44
|
15.11.2024
«Τα χρήματα δεν είναι ουκρανικά αλλά βρετανικά, αμερικανικά, πολωνικά ή ευρωπαϊκά. Γι' αυτό οι αγορές γίνονται μέσω άλλων εταιρειών», είπε στο EURACTIV πρώην υπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βουλγαρικές επιχειρήσεις παραγωγής όπλων εξήγαγαν προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεσάζοντες, αποκάλυψε το EURACTIV σε σημερινό του δημοσίευμα.

To δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πρακτική των έμμεσων προμηθειών όπλων προϋπήρχε της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, οι βουλγαρικές βιομηχανίες όπλων σημείωσαν μεγάλη αύξηση των κερδών τους, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις τους το 2022.

Η Βουλγαρία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών συμβατών με όπλα σοβιετικού σχεδιασμού, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποίησε εκτενώς προτού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκινήσουν να παρέχουν όπλα δυτικών προδιαγραφών. Μόνο πέρυσι, μεταφέρθηκαν από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία όπλα αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κυρίως μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, ανέφεραν πηγές στο EURACTIV. Οι μεταφορές έγιναν χωρίς να υπογραφούν άμεσες συμβάσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η διοχέτευση των όπλων έγινε μέσω ξένων προγραμμάτων και χρηματοδοτήθηκε με ξένα χρήματα, σύμφωνα με τον Βελιζάρ Σαλαμάνοφ, πρώην υπουργό Άμυνας και ένθερμο υποστηρικτή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα με καλή χρηματοδότηση στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία. Μέσω αυτού του προγράμματος αγοράζονται οι εξοπλισμοί που χρειάζονται για την Ουκρανία, δηλαδή τα χρήματα δεν είναι ουκρανικά αλλά βρετανικά, αμερικανικά, πολωνικά ή ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό οι αγορές γίνονται μέσω άλλων εταιρειών», είπε στο EURACTIV.

Οι παράτυπες παραδόσεις αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία έδωσε τα εύσημα για το σχέδιο στον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, δύο απόφοιτους του Χάρβαρντ και υποστηρικτές του ΝΑΤΟ.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός προέρχονταν από τη Βουλγαρία στα πρώτα στάδια του πολέμου», δήλωσε τότε ο Πέτκοφ.

Ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού παρά την κοινή γνώμη, η οποία ήταν συντριπτικά αντίθετη στην παροχή εκτεταμένης βοήθειας στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών ότι η χώρα τους θα συρθεί στη σύγκρουση, ανέφερε η Die Welt.

Η κυβέρνηση του Πέτκοφ υποστηριζόταν από έναν ευρύ συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων και, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, προχώρησε στις αποστολές πίσω από την πλάτη των Σοσιαλιστών – ενός μέλους του συνασπισμού που αντιτάχθηκε δημόσια σε οποιαδήποτε προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Ο Πέτκοφ έχασε τη θέση του σε ψηφοφορία μομφής τον Ιούνιο. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέτυχε να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο και προετοιμάζεται για νέες εθνικές εκλογές τον Απρίλιο. Η χώρα ενέκρινε το πρώτο επίσημο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο τον Δεκέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα