ΑΘΗΝΑ
09:09
|
27.04.2024
Ο Ισραηλινός ηθοποιός και τραγουδιστής, περισσότερο γνωστός με το επώνυμό του, απεβίωσε χθες στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ισραηλινός ηθοποιός και τραγουδιστής, Χάιμ Τοπόλ, ο οποίος έγινε διάσημος ερμηνεύοντας τον «Τέβγε», έναν φτωχό Εβραίο γαλατά, στο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη».

Ο Τοπόλ, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός μόνο με το επώνυμό του, πέθανε στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ. Το περασμένο έτος ο γιος του είχε ανακοινώσει ότι πατέρας του διαγνώστηκε με άνοια.

Σε μήνυμά του για τον θάνατο του ηθοποιού ο πρόεδρος του Ισραήλ  Ισαάκ Χέρτσογκ, τον περιέγραψε τον Τοπόλ ως έναν «χαρισματικό ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά μέσα στις καρδιές μας».

Η ζωή και το έργο του Τοπόλ

Ο Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1935. Ξεκίνησε την υποκριτική σε έναν θεατρικό θίασο του ισραηλινού στρατού τη δεκαετία του 1950, όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Γκάλια. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην επιτυχημένη ισραηλινή ταινία Sallah Shabati του 1964, με θέμα τις δυσκολίες των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ.

Η καριέρα του εκτινάχθηκε στο θέατρο με το μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη», το οποίο ανέβηκε στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου το 1967. Ενσάρκωσε τον ρόλο του Τέβγε στο θέατρο 3.500 φορές σε διάστημα πέντε δεκαετιών. Το 1971 το μιούζικαλ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Νόρμαν Τζούισον χαρίζοντας στον Τοπόλ την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα. Ο κινηματογραφικός «Βιολιστής στη Στέγη» είχε προϋπολογισμό περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε στα ταμεία 80 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τοπόλ. Τελικά κέρδισε 3 χρυσά αγαλματίδια.

Συνολικά ο Τοπόλ έχει τιμηθεί με δύο Χρυσές Σφαίρες και ένα θεατρικό Τόνι. Το 2015, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό με το Βραβείο του Ισραήλ για επιτεύγματα ζωής, την πιο σημαντική τιμή της χώρας του. Ακόμα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δήλωνε ότι εξακολουθούσε να δέχεται αιτήσεις για να υποδυθεί τον γαλατά Τέβγε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα