ΑΘΗΝΑ
10:11
|
05.05.2024
103 ψήφους υπέρ και 321 κατά πήρε νομοσχέδιο για απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται παράνομα στη Συρία. Κατά τα άλλα, σέβονται το διεθνές δίκαιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ατυχή κατάληξη είχε από κοινοβουλευτικής άποψης το νομοσχέδιο που πρότεινε πριν έναν μήνα ο 40χρονος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ματ Γκατζ για απόσυρση των περίπου 900 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο τέθηκε για ψήφιση στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πήρε μόλις 103 ψήφους υπέρ και 321 κατά.

Με τον τρόπο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών βουλευτών, που διαμαρτύρεται κάθε τόσο για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή, απέδειξε την υποκρισία της ως προς το διεθνές δίκαιο που το έχει κάνει στην κυριολεξία «κόσκινο» παραβιάζοντάς το κάθε τρεις και λίγο τάχα για λόγους «εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Από τους 103 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, οι 57 ήταν Δημοκρατικοί και οι 47 Ρεπουμπλικάνοι.

Σε δήλωση που δημοσιοποίησε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο συντάκτης του νομοσχεδίου, ο Ματ Γκατζ υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του επισημαίνοντας:

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τις ΗΠΑ στη Συρία. Δεν είμαστε δύναμη της Μέσης Ανατολής. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία δημοκρατία με άμμο, αίμα και Άραβες ενόπλους. Με το χρόνο, αλλά και πάλι, η δουλειά που πρέπει να κάνουμε δεν μειώνει το χάος. Συχνά όμως, προκαλεί χάος. Το ίδιο χάος που μετά υποθάλπει και οδηγεί στην τρομοκρατία. Ενώ η σημερινή ψηφοφορία μπορεί να απέτυχε, ο αγώνας μου να τελειώσω ατέλειωτους πολέμους και να επαναφέρω τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα, μόλις ξεκίνησε».

Και πρόσθεσε:
«Πρέπει να παραδεχθούμε πως η Συρία και το Ιράκ είναι δύο χώρες στον πλανήτη Γη όπου κάναμε τα περισσότερα για τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους. Δίνουμε όπλα σε λεγόμενους μετριοπαθείς αντάρτες…»

Όμως ο Γκατζ δεν ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής με αυτή την άποψη.

Ο βουλευτής Κόρι Μιλς σε παρέμβασή του στη βουλή των αντιπροσώπων στη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου τόνισε:

«Οι ΗΠΑ δεν είναι ο παγκόσμιος αστυφύλακας και είναι απίστευτα μη σοφό να προωθούμε αυτό το επίπεδο ανάμειξης σε διεθνείς διενέξεις…Συνεχίζοντας να πετάμε τρισεκατομμύρια δολάρια σε αυτούς τους ατέλειωτους πολέμους είναι πράξη ανεύθυνη που αντιβαίνει τα συμφέροντα οικονομίας και ασφάλειας της Αμερικής και εκθέτει δίχως ανάγκη τους Αμερικανούς σε κίνδυνο».

Σε περίπτωση που είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από τη Γερουσία, τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είχε περιθώριο έξι μηνών για να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα