ΑΘΗΝΑ
16:18
|
19.04.2024
Τη διάθεση 5 επιπλέον δισ. λιρών στον στρατό ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Αυστραλό πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαθέσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, ανέφερε σε σημερινή του δήλωση ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ. Στους τομείς, στους οποίους θα επενδυθούν τα χρήματα, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι τα κονδύλια, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, επιπροστίθενται σε μια προηγούμενη αύξηση το 2020, η οποία προέβλεπε τη διάθεση 24 δισεκατομμυρίων λιρών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εξηγώντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, ο Σουνάκ ανέρθηκε στις «προκλήσεις ενός ολοένα και πιο ασταθούς και πολύπλοκου κόσμου».

Οι προτεραιότητες για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα περιλαμβάνουν «την αναπλήρωση και την ενίσχυση των ζωτικών αποθεμάτων πυρομαχικών», καθώς και τον εκσυγχρονισμό της «πυρηνικής επιχείρησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το νέο πακέτο θα δώσει επίσης προτεραιότητα στο «υποβρυχιακό πρόγραμμα AUKUS», το οποίο προορίζεται να βοηθήσει την Αυστραλία να κατασκευάσει για πρώτη φορά πυρηνικά υποβρύχια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει επίσης έναν στόχο αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία και η Κίνα κατονομάστηκαν στο έγγραφο ως οι κύριες γεωπολιτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία, με ιδιαίτερη ανησυχία να εκφράζεται σχετικά με τη «στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα του ΚΚ Κίνας».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εταίρους του Λονδίνου σε όλο τον κόσμο ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κορυφαίος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ και αξιόπιστος διεθνής εταίρος, υπερασπιζόμενος τις αξίες μας από την Ουκρανία μέχρι τις θάλασσες της Νότιας Κίνας».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η συνάντηση του Σουνάκ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε, στο Σαν Ντιέγκο σήμερα έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Βρετανίας να προβάλει την επιρροή της στον Ινδο-Ειρηνικό ως μέρος του τριμερούς συμφώνου ασφαλείας AUKUS.

Ενώ σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο υπουργός του, Μπεν Γουάλας, δήλωσε «ευχαρισμένος» με το πακέτο, ορισμένοι επικριτές του υποστηρίζονται ότι χρειάζονται ακόμα πολλά περισσότερα χρήματα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων εξέδωσε μια έκθεση, προειδοποιώντας ότι καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, «είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ επέτρεψαν τα αποθέματα πυρομαχικών να μειωθούν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα