ΑΘΗΝΑ
11:58
|
20.04.2024
Φωτιές έχει ανάψει στο Κρεμλίνο η απόφαση για εκκένωση της μονής της «Λαύρας των Σπηλαίων» του Κιέβου. Επιστολή Λαβρόφ σε ΟΗΕ και ΟΑΣΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων πιστών της Ουκρανίας θέτει με επιστολές του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ και υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αφορμή για τις επιστολές του Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε πρόσφατο τελεσίγραφο των αρμόδιων ουκρανικών αρχών για εκκένωση της ιστορικής μονής της «Λαύρας των Σπηλαίων» του Κιέβου έως τις 29 Μαρτίου.

«Στη βάση αυτών των παραβιάσεων είναι η καταπιεστική πολιτική του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» επισημαίνει ο Λαβρόφ, παραθέτοντας στη συνέχεια πολυάριθμες περιπτώσεις διώξεων της  κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως:

  • Μαζικές αρπαγές ναών.
  • Εξαναγκαστική παράνομη κατάργηση των κοινοτήτων της με το πρόσχημα της δήθεν εθελουσίας μετάβασης σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία.
  • Περιοριστικά μέτρα εις βάρος επισκόπων της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
  • Στέρηση σειράς ιεραρχών της από την ουκρανική υπηκοότητα.
  • Ηθική και σωματική πίεση «σε ιερείς και ενορίτες».

Βαναυσότατη παραβίαση δικαιωμάτων

Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτηρίζει τις παραπάνω ενέργειες των ουκρανικών αρχών ως «βαναυσότατη παραβίαση των δικαιωμάτων και διάκριση εις βάρος των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία» τονίζοντας πως αντιτίθενται «σε σειρά γενικώς αποδεκτών διεθνών συμφωνιών» όπως η Χάρτα του ΟΗΕ, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Διακήρυξη για την Εξάλειψη όλων των μορφών Μισαλλοδοξίας και Διακρίσεων λόγω Θρησκείας ή Πεποιθήσεων κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Λαβρόφ στην πρόσφατη απόφαση των αρχών του Κιέβου για έξωση της μοναστικής κοινότητας της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου την οποία και επισήμανε πως «επιδίωξη υπό επινοημένη αφορμή με διωκτικές μεθόδους να στερήσουν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία από ένα από τα βασικά της ιερά προσκυνήματα, πρόκειται ουσιαστικά για την κορύφωση των διωγμών στην κανονική Ορθοδοξία στην Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ καλεί στη συνέχεια «διεθνείς ηγέτες να αξιολογήσουν καταρχήν τις παράνομες ενέργειες του ουκρανικού καθεστώτος έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απαιτώντας από το Κίεβο να σταματήσει την αυθαιρεσία και τις διώξεις εναντίον της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, να τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει η Ουκρανία έναντι κοινώς αποδεκτών διεθνών συμφωνιών, καθώς και να μην επιτρέψει την εξαναγκαστική έξωση των μοναχών από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου».

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Θανάσης Αυγερινός, τα τελευταία 24ωρα έντονη ανησυχία για την απαίτηση του Κιέβου να εκκενωθεί η ιστορική μονή έχουν εκφράσει το Κρεμλίνο, πολυάριθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, ο πρώην ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτωρ Μεντβετσούκ που ζει στη Μόσχα και τόνισε ότι «ούτε οι ναζί στα χρόνια της Κατοχής δεν έκλεισαν τις ενορίες της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Επίσης, με έκκλησή του προς τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες διεθνών οργανισμών, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ζήτησε «να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί το καταναγκαστικό κλείσιμο της μονής, το οποίο θα οδηγήσει στην παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ουκρανών χριστιανών ως προς την ελευθερία του θρησκεύεσθαι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα