ΑΘΗΝΑ
10:03
|
07.05.2024
Η νεαρή εκπαιδεύτηκε στο Ντουμπάι και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με επαγγελματική άδεια αλεξιπτωτίστριας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν μερικά χρόνια (στο διόλου μακρινό παρελθόν) οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απαγορευόταν να οδηγήσουν αυτοκίνητο. Η άνοδος του πρίγκηπα διαδόχου και νυν πρωθυπουργού, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην εξουσία, έφερε σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα όχι μόνον της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Οι σαρωτικές αλλαγές δεν ήταν προσωπικό καπρίτσιο του πρίγκηπα. Ούτε το έκανε για να δοκιμάσει τις αντοχές και ανοχές της συντηρητικής θρησκευτικής ιεραρχίας που ορίζει τις τύχες του βασιλείου επί δεκαετίες.

Είχε συμπέσει συγκυριακά με την προ δεκαετίας πτώση των τιμών του πετρελαίου σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ έκαναν ρεκόρ παραγωγής «μαύρου χρυσού» παίρνοντας τα σκήπτρα της διεθνούς παραγωγής από άποψη ποσότητας, λόγω της τεχνολογίας γεωτρήσεων σε μεγάλο βάθος που έγινε αργότερα γνωστή ως «υδραυλική ρωγμάτωση» (fracking).  Αυτό επέφερε για λίγα χρόνια μία σημαντική μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας, αύξηση της ανεργίας (ιδιαίτερα στους νέους) και της φτώχειας ιδιαίτερα σε ανατολικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Αυτά βεβαίως αφορούν μία χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο με την Aramco να φιγουράρει στις πρώτες-πρώτες θέσεις των ενεργειακών (και όχι μόνο) μονοπωλίων.

Σε μία προσπάθεια τότε «να ανοίξει» το παιχνίδι και να διαφοροποιήσει τις πηγές κρατικών εσόδων ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (που έγινε αργότερα διεθνώς περισσότερο γνωστός για το ρόλο του στη σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι) δεν κατάστρωσε μόνον σχέδια για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την πράσινη οικονομία, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση αλλά και για αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών επειδή ο σχεδιασμός της νέας οικονομίας στο πλαίσιο του λεγόμενου Οράματος 2030 απαιτεί περισσότερο μορφωμένο εργατικό δυναμικό.

Κάπως έτσι νεαρές Σαουδαράβισσες που ως τότε, ακόμη και για να βγουν από τα σύνορα της χώρας τους χρειάζονταν την έγγραφη άδεια και τη συνοδεία άρρενα κηδεμόνα (πατέρα, συζύγου ή πρωτότοκου υιού…), άρχισαν να ζουν σε μία νέα εποχή αναβάθμισης δικαιωμάτων που άλλες γυναίκες απολαμβάνουν εδώ και αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται το σημερινό κατόρθωμα της νεαρής Ραζάν αλ Αζάμι που έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που πήρε επαγγελματική άδεια αλεξιπτωτίστριας.

Η Ραζάν αλ Αζάμι

Το διαδίκτυο (ειδικά στο αραβικό τμήμα του) πήρε «φωτιά» με τα βίντεο από την εκπαίδευση και την πτήση της Ραζάν στον ουρανό κρατώντας στα χέρια την πράσινη σαουδαραβική σημαία, έκαναν το γύρο του κόσμου…

Έχει σημασία η επιλογή της να φορέσει μπλουζάκι με το περίγραμμα της Σαουδικής Αραβίας στο χάρτη αλλά και να κάνει την πτώση από το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο και τη σημαία της χώρας της στα χέρια.

Πιθανώς στόχος αυτού του κοινωνικο-πολιτικού μάρκετινγκ που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya; Μα τι άλλο από το να αποδειχθεί πως η νέα Σαουδική Αραβία δίνει πλέον αναπόφευκτα θέση στις γυναίκες ακόμη και σε τομείς που θεωρούνταν «άβατο» έως και πριν λίγα χρόνια.

Γι’ αυτό και η πτώση της Ραζάν αλ Αζάμι στα 15.000 πόδια έγραψε ιστορία. Ακόμη και εάν έκανε το κατόρθωμά της από κέντρο εκπαίδευσης του γειτονικού (σαφώς πιο φιλελεύθερου) Ντουμπάι…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα