ΑΘΗΝΑ
06:11
|
27.04.2024
Κάθε Κυριακή σταχυολογούμε όσα έφερε η εβδομάδα που φεύγει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ. ΠΛΑΚΑ.

Δεν έπαιζα τζόκερ; Αυτά ακριβώς γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την αντίδραση της νεολαίας για τα Τέμπη και μάλιστα για τον συγκεκριμένο κλάδο…

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά… να μην εφησυχάζουν οι πολιτικοί και τα θεσμικά πρόσωπα, ούτε στο πιο μακρινό νησί. Που -μεταξύ μας- εφησυχασμένοι ζουν, σε ένα άλλο σύμπαν, το δικό τους, όπου εκεί, δεν υπάρχουν κομματικά πρόσημα και ιδεολογίες, παρά ο πόθος για την «καρέκλα» και η ικανοποίηση – τροφή για τη ματαιοδοξία τους. Δεν παύουν όμως να αιφνιδιάζονται και να έρχονται σε αμηχανία. Κι αυτή η κίνηση, το πέτυχε. Δεν είναι και λίγο. Για αρχή.

«Πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει». Έτσι πάνε αυτά, σε κλίμακα: όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο δύσκολα πτωχεύει. 

Στα χαμηλά τα σκαλοπάτια της κλίμακας, είναι που γίνεται o χαμός. Εκεί, «στη σκάλα την πλατιά και των δακρύων τη σκάλα». Εκεί, θα δείτε κι εμένα… Και δεν είμαι τόσο παλληκάρι, όσο ο «Αντώνης» του ποιητή.

Όταν κάποιος «δεν γνωρίζει» το καθήκον που έχει επιφορτιστεί για έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες που οφείλει να παρέχει ένα κράτος – από τα απλά μαθήματα της «Αγωγής του Πολίτη » που κάναμε στο Λύκειο – ήγουν ασφάλεια, παιδεία, υγεία, τότε πάει σπίτι του. Για πάντα.

Όπως ο κακός ο μαθητής παίρνει κακό βαθμό, ο κακός υπάλληλος εξίσου πάει σπίτι του κτλ. Η άγνοια λένε οι Εγγλέζοι, είναι ευδαιμονία. Ignorance is  bliss. Μπορεί, σε κάποιες εκφάνσεις, να είναι σωστό. Για τους πολιτικούς όμως, είναι επικίνδυνη. (Η άγνοια). Αντικειμενικά. Εκτός, αν πρόκειται για παχύδερμα. Και ζητώ συγγνώμη από τους ελέφαντες.

Μπαχμούτ-ισε ο Τζο. 

Καλό ταξίδι κι από αυτή τη στήλη… με όλο τον σεβασμό της.

Ωχ! Και ο Αλογοσκούφης τα ίδια έλεγε με τη Lehman Brothers και ο Κικίλιας ήταν «πανέτοιμος» για τον κορονοϊό, κάθε καλοκαίρι είναι εξίσου «πανέτοιμοι» για τις πυρκαγιές, ο Κωστάκης του Αχιλλέα, εξανέστη πριν λίγες μέρες ακόμη όταν του έθεσαν στη Βουλή θέμα ασφάλειας των σιδηροδρόμων, κτλ. Λίγη «συγκρατημένη αισιοδοξία», δεν βλάπτει.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, ότι δεν μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας για να μην μας πανικοβάλλει –  δεκτό, έστω – κι αν ξέρει το πραγματικό μέγεθος, η πρακτική δείχνει ως τώρα, με τα ανωτέρω παραδείγματα, πως κάθονται παθητικά ανίκανοι στα όρια του βλάκα, δεν δημιουργούν άμυνες και χρεοκοπούμε, κλείνουμε τα μαγαζιά μας, πεθαίνουμε σε ράντζα εκτός ΜΕΘ από ασφυξία, καιγόμαστε  δέντρα, άνθρωποι και ζώα ή στουκάρουμε σε μετωπική, με 160 χιλιόμετρα την ώρα, αντίστοιχα. Τέτοια « γνώση » και οιονεί ηρεμία, αφήστε κύριοι, να μας λείπει.

Αν ακολουθήσει κάποιος τη μυρωδιά των σκουπιδιών, θα πέσει πάνω στον Μακρόν, την Ούρσουλα «και τα άλλα τα παιδιά». Μα αυτό είναι και το παράγωγο της πολιτικής και της οπτικής τους για εμάς, τόσο απλά. 6.000 τόνοι σκουπίδια. Και τίποτε άλλο.

Οι Γάλλοι, ο πιο παραδοσιακά λαός των συλλαλητηρίων στην Ευρώπη και στον κόσμο, «τρέξε σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου», κι «αν ξηλώσεις ένα πλακάκι από το καλντερίμι, από κάτω είναι η θάλασσα», για να θυμηθούμε μερικά συνθήματα του Γαλλικού Μάη, τους πετάει τα σκουπίδια στα παρφουμαρισμένα μούτρα τους. Δυστυχώς, αυτός ο παραδοσιακά κινηματικός λαός, ήταν ιστορικά, πάντα απελπιστικά μόνος.

Κανένα σύγχρονο κίνημά τους, δεν διεθνοποιήθηκε. Για να δούμε αυτή τη φορά, ποιοι άλλοι λαοί θα κινητοποιηθούν, παράλληλα. Για άλλη μια φορά.

Το ρεπορτάζ μου λέει, ότι ο Πούτιν, το πήρε αυτό πολύ σοβαρά και κρύβεται ήδη μεταμφιεσμένος, σε σπίτια φίλων και αλλάζει κρησφύγετα κάθε τρεις και λίγο. Α! Και κρύβεται, βαριά άρρωστος. Είχαμε καιρό να ακούσουμε «ιατρικά ανακοινωθέντα». 

Δεν ξέρω να σας πω σήμερα από ποια αρρώστια πάσχει, γιατί τις έχουν εξαντλήσει όλες, τα διεθνή πρακτορεία «ειδήσεων». Πάντως, πρόλαβε να πει της Ζαχάροβα, να στείλει συλλυπητήρια επιστολή για τα Τέμπη. Έτσι είναι αυτά. Οι μεν στέλνουν συλλυπητήρια επιστολή για μια εθνική τραγωδία και οι δε, «ανταποδίδουν» με όπλα. Θέμα κουλτούρας και η διαφορά της « ψυχής » με την ψυχάρα. Χωρίς εισαγωγικά, η τελευταία.

Πρώην πυγμάχος, ευτυχώς για εμάς, τα παράτησε σχετικά γρήγορα για να γίνει ο Godfather of Soul, o Mr. Dynamite και ο Soul Brother No. 1. You name it. Tararararararatata, Tararararararatata, one, two, three ho !!!



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα