Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, έχουν πολλά να συζητήσουν, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές το αν η συνομιλία τους θα πραγματοποιηθεί πράγματι, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ.
Το τηλεφώνημα που εξετάζεται μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών «θα ήταν μια σημαντική κίνηση. Έχουν πράγματα να πουν ο ένας στον άλλον», δήλωσε σήμερα η Βερεστσούκ στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Αλλά όταν ρωτήθηκε αν αυτή η συζήτηση θα γίνει «σίγουρα», απάντησε: «Δεν ξέρω. Περιμένουμε επιβεβαίωση».
Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι ούτε μία φορά από τότε που η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κλιμακώθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες με γνώση του θέματος, ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Ουκρανίας ενδέχεται να πραγματοποιήσουν μια «εικονική συνάντηση» μετά την επιστροφή του Σι από την επίσκεψή του στη Ρωσία.
Ο Κινέζος ηγέτης προσγειώθηκε στη Μόσχα χθες και είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες σχεδόν πέντε ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σήμερα το πρωί, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις δύο χώρες, με επικεφαλής τους Πούτιν και Σι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις μέσα στην ημέρα.
Οι απόψεις του Πεκίνου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία συνοψίστηκαν από τον Σι σε ένα άρθρο που έγραψε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta πριν από την επίσκεψή του. Η Κίνα διατηρεί «μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση» σχετικά με την κρίση, ενώ καταβάλλει «ενεργές προσπάθειες για την προώθηση της συμφιλίωσης και των ειρηνικών διαπραγματεύσεων», έγραψε.
Ο Κινέζος ηγέτης επεσήμανε ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες «σέβονται το εύλογο ενδιαφέρον όλων των κρατών στον τομέα της ασφάλειας» και διασφαλίζουν τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού.
Ωστόσο, η Βερεστσούκ είπε ότι το Κίεβο περίμενε ότι το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό του, αναζητώντας αυτό που αποκάλεσε «αλήθεια και δικαιοσύνη» και υποστηρίζοντας το «ειρηνευτικό σχέδιο» δέκα σημείων του Ζελένσκι, το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα που διεκδικεί η Ουκρανία, την καταβολή αποζημιώσεων και την υποβολή σε δίκες για εγκλημάτων πολέμου. «Οι Κινέζοι πρέπει να καταλάβουν ότι η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός είναι αδύνατη εάν δεν προηγηθεί μια ρωσική αποχώρηση από το έδαφος της Ουκρανίας», εξήγησε.
Η Ρωσία έχει απορρίψει την πρόταση του Ζελένσκι ως «απαράδεκτη», επιμένοντας ότι η πρόταση στην πραγματικότητα απέδειξε την απροθυμία του Κιέβου να αναζητήσει διπλωματική λύση.