ΑΘΗΝΑ
20:16
|
28.04.2024
Το γαλλικό κοινοβούλιο αναγνώρισε ως «γενοκτονία» τον λιμό της δεκαετίας του 1930 στην Ουκρανία, γνωστό ως «Γολοντομόρ», υπό τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό κοινοβούλιο αναγνώρισε ως «γενοκτονία» τον λιμό εκατομμυρίων ανθρώπων της δεκαετίας του 1930 στην Ουκρανία υπό τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, μια ιστορική συγκυρία γνωστή ως «Γολοντομόρ», την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 168 ψήφους υπέρ, οι Γάλλοι βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, καθώς η τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία αναβιώνει μνήμες από τη δεκαετία του 1930.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως την «ιστορική απόφαση», σε ένα tweet ευχαριστώντας τους Γάλλους βουλευτές. Το Κίεβο προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει τον λιμό ως «γενοκτονία».

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που περιγράφει τον ιστορικό λιμό στη δεκαετία του 1930 στην Ουκρανία ως γενοκτονία, όπως και η Βουλγαρία-μέλος της ΕΕ τον περασμένο μήνα. Οι άλλες χώρες της ΕΕ που αναγνώρισαν το Γολοντομόρ ως γενοκτονία είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Το κείμενο που εγκρίθηκε στο Παρίσι την Τρίτη αναγνωρίζει «τη γενοκτονική φύση του αναγκαστικού και προγραμματισμένου λιμού από τις σοβιετικές αρχές εναντίον του ουκρανικού πληθυσμού το 1932 και το 1933».

Το γαλλικό κοινοβούλιο καταδίκασε αυτές τις πράξεις και «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό στη φιλοδοξία του να αναγνωριστούν τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του από το σοβιετικό καθεστώς».

Το «Γολοντομόρ» του 1932-33 – που στα ουκρανικά σημαίνει «θάνατος από πείνα» – θεωρείται από το Κίεβο ως μια σκόπιμη πράξη γενοκτονίας από το καθεστώς του Στάλιν με σκοπό την εξάλειψη της αγροτιάς. Η εκστρατεία του Στάλιν για αναγκαστική «κολεκτιβοποίηση» λέγεται ότι κατέσχεσε σιτηρά και άλλα τρόφιμα και άφησε εκατομμύρια να λιμοκτονήσουν.

Η Μόσχα απορρίπτει τον απολογισμό του Κιέβου, τοποθετώντας τα γεγονότα στο ευρύτερο πλαίσιο των λιμών που κατέστρεψαν περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

Η τρέχουσα σύγκρουση έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Η στόχευση της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών και ο αποκλεισμός των εξαγωγών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν πυροδοτήσει κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα