ΑΘΗΝΑ
04:01
|
15.07.2024
Η Σεούλ απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Σεούλ και Τόκιο.

Οι εισαγωγές θαλασσινών από περιοχές κοντά στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2011 δεν θα επιτραπούν ποτέ, λόγω ανησυχιών για την υγεία που σχετίζονται με διαρροή ραδιενέργειας, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

«Όσον αφορά την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων θαλασσινών, η στάση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη, ότι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων αποτελούν προτεραιότητα», ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών από οκτώ νομούς, συμπεριλαμβανομένης της Φουκουσίμα, από το 2013 λόγω των φόβων για μόλυνση από ραδιενέργεια.

Και όπως όλα δείχνουν η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ για πολύ καιρό ακόμα, παρότι στην συνάντηση – ορόσημο μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γελ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν στην άκρη το δύσκολο παρελθόν στην ιστορία των χωρών τους.

Η Σεούλ και το Τόκιο, που είναι και οι δύο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν δύσκολες σχέσεις εδώ και δεκαετίες λόγω εκκρεμών ζητημάτων που προέκυψαν από τον αποικισμό της Κορεατικής Χερσονήσου από την Ιαπωνία το 1910-1945.

Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε υπέρ της απαγόρευσης των θαλασσινών στη Νότια Κορέα, ανατρέποντας μια προηγούμενη απόφαση που έκρινε ότι οι περιορισμοί ήταν αδικαιολόγητοι χρόνια μετά την καταστροφή.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ήρε τους τελευταίους περιορισμούς που απέμεναν στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων το 2021, μετά από παρόμοια κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από τη Νότια Κορέα, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να απαγορεύουν τις εισαγωγές τροφίμων από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων και λαχανικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κάτω Ποσειδωνία Λαυρίου (upd)

Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια του προαστιακού μεταξύ Πάτρας – Ρίου

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Είκοσι έξι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα