ΑΘΗΝΑ
02:00
|
01.05.2024
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση OCU κινείται για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ναού στην περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σκέπης στην πόλη Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία καταλήφθηκε από υποστηρικτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) που υποστηρίζεται από το Κίεβο, αφού ένας άνδρας ντυμένος με στολή του ουκρανικού στρατού δημιούργησε ένταση στην Κυριακάτικη λειτουργία, επιτιθέμενος σε πιστούς και ιερείς της Ουκρανική Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).

Το Κίεβο κατηγορεί την UOC πως υποστηρίζει κρυφά τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η εκκλησία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (UOJ), δεν θα τελεσθούν λειτουργίες στον καθεδρικό ναό μέχρι το Πάσχα. Εκπρόσωποι της υποστηριζόμενης από την ουκρανική κυβέρνηση OCU δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πήραν τα κλειδιά του καθεδρικού ναού και ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν έλεγχο και απογραφή στο κτίριο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η OCU σχεδιάζει να υποβάλει έγγραφα σχετικά με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του καθεδρικού ναού στην περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.

Η Ουκρανία έχει βιώσει εδώ και καιρό θρησκευτικές εντάσεις, με αρκετές οντότητες να ισχυρίζονται ότι είναι η αληθινή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι δύο κύριοι αντίπαλοι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC) και η υποστηριζόμενη από το Κίεβο Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), η οποία θεωρείται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχισματική.

Οι εξελίξεις στο Χμελνίτσκι ήρθαν αφού η UOC ανέφερε το πρωί της Κυριακής ότι ένας άνδρας ντυμένος με ουκρανική στρατιωτική στολή διέκοψε τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό επιτιθέμενος στους ιερείς. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, η οποία φαίνεται να δείχνει τον άνδρα να κλωτσάει έναν ιερέα και στη συνέχεια να απωθείται. Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα με την κατηγορία του χουλιγκανισμού.

Αμέσως μετά το περιστατικό, ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών υπέρ της OCU εμφανίστηκε έξω από τον καθεδρικό ναό και οργάνωσε μια διαμαρτυρία, κατά την οποία οργάνωσαν γρήγορα μια επιτροπή και διεξήγαγαν επίσημη ψηφοφορία για τη μεταφορά του καθεδρικού ναού στην εκκλησία που υποστηρίζεται από το Κίεβο.

Ο δήμαρχος του Χμελνίτσκι, Αλεξάντρ Σιμτσίσιν, δήλωσε αργότερα με μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι αρχές της πόλης θα κατάσχουν όλη τη γη από την UOC και ζήτησε μια πανεθνική απαγόρευση της «υπηρεσίας FSB της Μόσχας υπό τη μορφή της UOC». Ζήτησε επίσης να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι οι ιερείς της UOC στον καθεδρικό ναό του Χμελνίτσκι για «χτύπημα στρατιώτη» και να απολυθούν οι αξιωματικοί που ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα