ΑΘΗΝΑ
20:14
|
15.05.2024
Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, κατά κόσμον Ατάλα Χάνα, για την ισραηλινή επίθεση στο τέμενος αλ Άκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ κατήγγειλε την αδυσώπητη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ειρηνικών πιστών στο τέμενος αλ Άκσα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους μουσουλμάνους, που αντιστέκονται στο κατοχικό καθεστώς.

«Οι επιθέσεις σε μουσουλμάνους στο αλ Άκσα είναι επιθέσεις και εναντίον χριστιανών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, κατά κόσμον Ατάλα Χάνα, σε δηλώσεις του την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen του Λιβάνου. Προειδοποίησε, ότι τα δυσάρεστα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο συγκρότημα του τεμένους αλ Άκσα την Τετάρτη «μπορεί να συμβούν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου», μια εκκλησία στη χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Οι δηλώσεις γίνονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν βάναυσα σε δεκάδες Παλαιστίνιους πιστούς μέσα στο αλ Άκσα το βράδυ της Τρίτης και τους απομάκρυναν βίαια από τον χώρο, όπου τηρούσαν ειρηνικά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. «Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, μαζί με επισκέπτες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, υφίστανται συχνά προσβολές από εποίκους… η κατοχή αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ σαν να μην ανήκουν σε αυτή τη γη και να είναι παρακάμπτοντες» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημειώνοντας, ότι το τέμενος αλ Άκσα και η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι «αχώριστα δίδυμα», τόνισε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ και την ταυτότητά της». Ζήτησε επίσης, την άμεση απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν από τις δυνάμεις κατοχής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες βαριά οπλισμένες ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στον τρίτο ιερότερο χώρο των μουσουλμάνων, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων ανδρών και γυναικών, που έμεναν στην αίθουσα προσευχής Qibli τη νύχτα για να παρακολουθήσουν το τελετουργικό Itikaf.

Βίντεο από την επιδρομή δείχνουν τις δυνάμεις κατοχής να χτυπούν βάναυσα ανυπεράσπιστους πιστούς με ρόπαλα και πυροβόλα όπλα. Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν από την επίθεση. Πολλές μουσουλμανικές χώρες και οργανώσεις έχουν καταδικάσει σθεναρά την τελευταία επίθεση, καλώντας τους διεθνείς φορείς να σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα και να προστατεύσουν το συγκρότημα του τεμένους αλ Άκσα.

Σε δήλωση την Τετάρτη, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) επέκρινε έντονα την τελευταία ισραηλινή επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι θεωρεί αυτή τη σοβαρή επίθεση στην ιερότητα των ιερών τόπων και στην ελευθερία της λατρείας, κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιβεβαιώνοντας εκ νέου, ότι ολόκληρο το ευλογημένο τέμενος αλ Άκσα και το περίβλημά του είναι τόπος λατρείας αποκλειστικά για μουσουλμάνους, ο Γενικός Γραμματέας του OIC Hissein Brahim Taha, είπε ότι η κατοχική δύναμη είναι «πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις» αυτών των επιθέσεων που τροφοδοτούν περισσότερες εντάσεις, βία και αστάθεια στην περιοχή. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει σοβαρά για να βάλει τέλος σε τέτοιες επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις και να υποχρεώσει το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να σεβαστεί την ιερότητα των ιερών τόπων και να διατηρήσει το νομικό και ιστορικό καθεστώς του τεμένους αλ Άκσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά τη δολοφονική απόπειρα -Γνωστός λογοτέχνης ο φερόμενος δράστης

Δημοσκόπηση MRB: Μεγαλώνει η ψαλίδα-«Εκτός» δυο κόμματα της Βουλής

Οι «ειδικές σχέσεις» κάποια στιγμή τελειώνουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα