ΑΘΗΝΑ
08:01
|
01.05.2024
Νέο επεισόδιο ετοιμάζεται στο σίριαλ της υπόθεσης του (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), με τη ρύθμιση που έρχεται στην Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο επεισόδιο ετοιμάζεται στο σίριαλ της υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), με τη ρύθμιση που έρχεται στην Βουλή για νέα παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης του εν λόγω φορέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 57 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στις 5 Απριλίου και συζητείται από τις 6 Απριλίου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης , η προθεσμία περάτωσης της εκκαθάρισης του Ταμείου αυτού παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόκειται για το γνωστό και ως «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας, μια σκανδαλώδη υπόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις σε στελέχη της διοίκησης του της περιόδου 2005-2016, μετά τους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών για οικονομικά-διαχειριστικά ζητήματα, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για την χορήγηση εικονικών δανείων σε ανυποψίαστους υπαλλήλους.

Σχετικά με το θέμα των «δανείων» η δίκη των κατηγορουμένων για βαριές κακουργηματικές πράξεις επρόκειτο να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον περασμένο Φεβρουάριο και αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη η δίκη σε εφετειακό επίπεδο της υπόθεσης της απώλειας κρίσιμων βιβλίων και εγγράφων από το Ταμείο, υπόθεση για την οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο πρώην διευθυντής του Ταμείου, Γιώργος Βλαντής.

Υπενθυμίζουμε πως «πρόσωπο-κλειδί» για όλα τα σχετικά με το συγκεκριμένο Ταμείο θέματα που έχουν έρθει στο φως και έχουν απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη θεωρείται ο επί δεκαπενταετία περίπου (2002-2017) πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Γιάννης Τσακοπιάκος.

Όπως έχουμε αποκαλύψει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τσακοπιάκου, δικηγόρος Αθηνών Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, πληρώνεται για υπηρεσίες που παρέχει εδώ και μια διετία περίπου από το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που γεννά σοβαρά ερωτήματα.

«Εκκαθάριση εν λειτουργία» ή κάτι άλλο;

Υποτίθεται πως το ΤΑΥΠΥΠΠΟ θα πήγαινε για οριστικό κλείσιμο, μετά από απόφαση και σχετική νομοθετική ρύθμιση της Λίνας Μενδώνη τον Νοέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, με τον ν.4639/2019 προβλέφθηκε το Ταμείο να μπει σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία», το οποίο θα οδηγούσε στην οριστική λύση/διάλυση του φορέα. Μάλιστα, υποτίθεται πως προκρίθηκε αυτή η οδός, προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία του για την σχολική χρονιά 2019-2020 ο παιδικός σταθμός που ήταν στις αρμοδιότητες του Ταμείου και επρόκειτο να περάσει απευθείας στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού.

Με βάση τον νόμο εκείνον, η «περάτωση της εκκαθάρισης […] δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος από τον ορισμό του εκκαθαριστή», ο οποίος και τοποθετήθηκε λίγους μήνες μετά.

Η ίδια η Λίνα Μενδώνη αιτιολογούσε την επιλογή της ως εξής:

«Το κύριο αντικείμενο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας σήμερα, δηλαδή η λειτουργία του παιδικού σταθμού που εξυπηρετεί παιδιά υπαλλήλων της Αθήνας, και η χορήγηση επιδόματος στους υπαλλήλους του Υπουργείου για την φιλοξενία σε παιδικές κατασκηνώσεις, μεταφέρεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο παιδικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί το σχολικό έτος 2019-2020. Από την επόμενη σχολική χρονιά, για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, από τους ίδιους πόρους που σήμερα λειτουργεί ο Σταθμός μπορεί να καλύπτεται φιλοξενία παιδιών υπαλλήλων σε όλη της Επικράτεια, υπηρετώντας την αρχή της ισονομίας. Με τη λύση του Ταμείου, αμέσως μετά την εκκαθάριση του, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους, που αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος».

Η επιλογή για «εκκαθάριση και λύση» του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, αντιμετωπίστηκε από αρκετούς ως επιχείρηση «κουκουλώματος» των ανοιχτών υποθέσεων του Ταμείου με την Δικαιοσύνη, ενώ επισημάνθηκαν σημαντικές αντιφάσεις στο ίδιο το νομοθέτημα.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η κοινή υπουργική απόφαση για τις αρμοδιότητες του εκκαθαριστή, τόσο από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στην Βουλή.

Μάλιστα, μία από τις πράξεις του εκκαθαριστή, η απόλυση εργαζομένων από το Ταμείο τον Ιούνιο του 2021, και ενώ είχε ήδη παραταθεί λόγω της πανδημίας η διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021, είχε προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση και παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, η υπουργός Λίνα Μενδώνη επανέλαβε τότε, μεταξύ άλλων, πως «η διάλυση του Ταμείου κρίθηκε αναγκαία, καθώς το κύριο αντικείμενο του Ταμείου, που ήταν η λειτουργία του παιδικού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ είχε ήδη, με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.4598/2019)».

Κλείσιμο ή «εξυγίανση»;

Έκτοτε πέρασαν άλλα δύο χρόνια και μετά την πρώτη παράταση της προθεσμίας για την περάτωση της εκκαθάρισης, με το άρθρο 56 του ν. 4761-2020 και με την αιτιολογία της πανδημίας, ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη και συνεχίζουμε…

Γιατί; Διότι η περάτωση της εκκαθάρισης «έως και σήμερα δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί, λόγω και των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας», διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση του καινούργιου νομοθετήματος. Φαίνεται, πως ειδικά για το ΤΑΥΠΥΠΠΟ οι… δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας τραβούν σε μεγάλο χρονικό μάκρος!

Αλλά επιπλέον, προσθέτει η αιτιολογική έκθεση, η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 31/12/2023 «συνδυάζεται με το γεγονός ότι ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ λειτουργεί υπό τη δομή, το προσωπικό και τη φροντίδα του Ταμείου». Και γιατί, λοιπόν, δεν ενεργοποιείται η διάταξη του νόμου που υφίσταται ήδη από το 2019 με την δημιουργία του αυτοτελούς τμήματος του υπουργείου, στο οποίο και θα περνούσε η ευθύνη λειτουργίας του παιδικού σταθμού; Ξεχάστηκε ή κάποιοι βολεύονται με την ανορθόδοξη παράταση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας;

Λίγο παρακάτω, στο κεφάλαιο με τις συνέπειες της προτεινόμενης με το άρθρο 57 διάταξης νόμου, ίσως να βρίσκεται και η απάντηση που, με εντυπωσιακή ευθύτητα, διατυπώνουν οι συντάκτες του κειμένου. Βραχυπρόθεσμη, λοιπόν, συνέπεια της ρύθμισης ορίζεται πως είναι «η εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του παιδικού σταθμού για ένα (1) ακόμη σχολικό έτος» και μακροπρόθεσμη «η ολοκλήρωση της οικονομικής εξυγίανσης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ».

Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία πως πρόκειται περί λάθους, λίγο παρακάτω, στο κεφάλαιο «Σχολιασμός-ποιοτική αποτίμηση», διαβάζουμε επί λέξει τα εξής: «Η προτεινόμενη διάταξη θα επιφέρει σημαντικά οφέλη δεδομένου ότι αποσκοπεί στην ολοκλήρωση της οικονομικής εξυγίανσης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Εκεί, λοιπόν, στοχεύει η νέα παράταση της προθεσμίας για την περάτωση της εκκαθάρισης, που κρατάει ήδη τέσσερα χρόνια; Στην «οικονομική εξυγίανση» του Ταμείου; Μα δεν ήταν να κλείσει οριστικά, όπως έλεγε και νομοθετούσε η Λίνα Μενδώνη; Κάθε απάντηση δεκτή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα