ΑΘΗΝΑ
10:11
|
30.04.2024
Κάλεσαν τις εμπόλεμες πλευρές να επιδιώξουν «πολιτική επίλυση» και να υιοθετήσουν μία ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή ανακοίνωση για την ανάγκη «πολιτικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ετοιμάζονταν να εκδώσουν σήμερα η Κίνα και η Γαλλία μετά από συνάντηση των Προέδρων αμφοτέρων χωρών, Σι Τζινπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σινικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua,  ο Κινέζος Πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι «έτοιμη να απευθύνει κοινή έκκληση με τη Γαλλία προς τη διεθνή κοινότητα ώστε αυτή να παραμείνει λογική, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη λήψη ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης  ή και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ζήτησαν επίσης αυστηρή τήρηση του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αποφυγή επιθέσεων σε αμάχους ή υποδομές αμάχων και προστασία των γυναικόπαιδων και άλλων θυμάτων της σύρραξης. Επιπλέον απηύθυναν έκκληση για την αποτροπή χρήσης πυρηνικών όπλων αλλά και στην απαγόρευση χρήσης βιολογικών όπλων «υπό οιεσδήποτε καταστάσεις».

Κάλεσαν τις εμπόλεμες πλευρές να επιδιώξουν «πολιτική επίλυση» και να υιοθετήσουν μία ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις επιπτώσεις της ουκρανικής «κρίσης» σε τρόφιμα, ενέργεια, χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταφορές και άλλους τομείς ώστε να μειωθούν οι δυσμενείς συνέπειες ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το  Politico από την άλλη επικαλούμενο «κοινή ανακοίνωση» των δύο ηγετών για την Ουκρανία μετέδωσε πως θα στηρίξουν «όλες τις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

Κάλεσαν τη Ρωσία (δίχως να την κατονομάσουν) να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Εξέφρασαν αντίθεση στις «ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς και άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις», υποστηρίζουν επίσης την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές της για την «ασφάλεια στο σταθμό της Ζαπορίζια».

Επίσης ανέφεραν πως «όλες οι πλευρές της σύγκρουσης» θα πρέπει να τηρήσουν «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

ανέφερε πως οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία και να «εμβαθύνουν το διάλογο» ανάμεσα στο Νότιο Τμήμα του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Κίνας» που είναι αρμόδιο για την Νότια Κινεζική Θάλασσα και τη διοίκηση του γαλλικού στρατού για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Ωστόσο στη συνέχεια αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διμερούς στρατιωτικής «συνεργασίας» αναφέροντας πως αυτή θα περιοριστεί «στην προώθηση του σεβασμού του δικαίου της θάλασσας».

«’Εχουμε ναυτικό που περιπολεί στην περιοχή, στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως περνούν πλοία που πρέπει να σέβονται το δίκαιο της θάλασσας, να σέβονται τα σύνορα αλλά και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» ανέφερε ο Γάλλος  υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι δύο ηγέτες είχαν στη συνέχεια μία φιλική συνάντηση για τσάι στο Γκουανγκτζόου (ή Καντόνα της νότιας Κίνας) κάτι που έκανε για πρώτη φορά ο Κινέζος Πρόεδρος για ξένο ηγέτη από την έναρξη της πανδημίας το 2020 και έπειτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα