ΑΘΗΝΑ
12:09
|
25.04.2024
Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι ψήφοι του Κασιδιάρη θα πάνε σε ένα μικρό ποσοστό στη ΝΔ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θα πλεύσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Δημήτρης Μαύρος, ο γνωστός δημοσκόπος ανέφερε, πως ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τις εκλογές του 2023, είναι η κάθοδος ή η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη. Σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μαύρος σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «έχει τόσο πολλά πλοκάμια αυτή η ιστορία που πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός».

Αναλύοντας ποια είναι τα σενάρια, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κόμμα, ο κ. Μαύρος ανέφερε πως στην περίπτωση που δεν απαγορευτεί η κάθοδός του στις εκλογές, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις για να κινηθούν προς τον συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό. «Ήδη τον μετράμε τούτες τις μέρες περίπου στο 4% -4,5% και με την αναγωγή μπορεί να πάει και αρκετά πιο ψηλά. Το δεύτερο είναι ότι με την αρχηγία ενός πολιτικώς ορθού ανθρώπου ενδέχεται να αντλήσει και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα χάσουν ή θα βρουν μία διέξοδο στα ενοχικά σύνδρομα που αισθάνονται».

Όμως από την άλλη μεριά, πρόσθεσε, ενδέχεται αυτή η πολιτικώς ορθή στρογγυλότητα που θα αποκτήσει, να διώξει κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι ακραία αντισυστημικοί. «Είναι απολύτως συνειδητή η επιλογή αυτών των ανθρώπων να πάνε προς αυτές τις κατευθύνσεις» υποστήριξε ο κ. Μαύρος. Εάν λοιπόν, συνέχισε, επιτραπεί καταρχάς και μπει και στη Βουλή, τότε σημαίνει μάλλον επτά κόμματα, το οποίο ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, ξεπερνώντας το 40% και περιπλέκοντας έτι περαιτέρω τα πράγματα.

«Εάν δεν επιτραπεί, είναι το μεγάλο ερώτημα, διότι πρέπει να πάμε στα πιθανά σενάρια, κατά πάσα πιθανότητα τότε, επειδή το έχουμε μετρήσει αυτό το πράγμα, φαίνεται ότι οι ψήφοι αυτού του κομματικού σχηματισμού σκορπίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη» αποκάλυψε ο κ. Μαύρος. «Καταρχάς, το μικρότατο ποσοστό στο οποίο φαίνεται ότι πάνε, είναι προς την ΝΔ για ευνόητους λόγους» ανέφερε ο κ. Μαύρος, εξηγώντας ότι το κυβερνών κόμμα «τιμώρησε» το κόμμα Κασιδιάρη και άρα λίγοι επιλέγουν να πάνε προς τα εκεί, όπως και στο ΠΑΣΟΚ.

«Εκεί που φαίνεται να πηγαίνουν, είναι να πηγαίνουν παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι τον θεωρούν ότι από τα συστημικά κόμματα είναι ο πιο αντισυστημικός. Όχι ότι δεν είναι συστημικός πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι λίγο πιο αντισυστημικός από τα άλλα. Αυτό που λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως του 6% (από το 5% του ΕΑΝ). Και υπάρχει ένα σημαντικότατο ποσοστό 20% το οποίο φαίνεται να πηγαίνει στα άλλα άλλα κόμματα, μιλάμε για τα πολύ μικρά, πέρα και από το ΜέΡΑ25 και υπάρχει βεβαίως και ένα 60% το οποίο λέει δεν ξέρω τι θα κάνω, το οποίο είναι τεράστιο νούμερο.

Ερωτηθείς εάν η πρωτιά της ΝΔ που δείχνουν οι τάσεις μπορεί να ανατραπεί στην κάλπη, υποστήριξε ότι το βρίσκει, αυτή τη στιγμή με βάση τους αριθμούς εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο «Γιατί, δεν είναι μόνο η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, είναι και οι υπόλοιπες ερωτήσεις μέσα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μία φορά. Αυτές και οι υπόλοιπες ερωτήσεις πέρα από την πρόθεση ψήφου, δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδείγματος χάρη, πρώτο κόμμα και την ΝΔ δεύτερο. Βεβαίως εγώ επιφυλάσσομαι συνεχώς, γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

«Η διαφορά είναι ένα παράγωγο μέγεθος και όχι το κύριο μέγεθος», τόνισε ο κ. Μάυρος και πρόσθεσε: «Ας υποθέσουμε ότι η διαφορά είναι τέσσερις μονάδες. Είναι άλλο να έχουν τέσσερις μονάδες και τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι 40 το ένα και 36 το άλλο και είναι άλλες οι τέσσερις μονάδες αν το πρώτο κόμμα έχει 30 και το δεύτερο 26. Είναι τελείως διαφορετικά τα πολιτικά μηνύματα και η χώρα θα είναι σε άλλη φάση με το μεν και σε άλλη με το δε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων και όχι τις διαφορές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα