ΑΘΗΝΑ
07:58
|
02.05.2024
Χωρίς τον Ζοζέπ Μπορέλ λόγω κορονοϊού και στη σκιά της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 13 έως 15 Απριλίου έπειτα από πρόσκληση του Κρατικού Συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προεδρεύσουν του έκτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας-Γερμανίας για τη διπλωματία και την ασφάλεια.

Προ ημερών είχε ανακοινωθεί ότι μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ θα ταξιδέψει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, το ταξίδι του ακυρώθηκε καθώς ο κ. Μπορέλ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η επίσκεψη Μπέρμποκ στην Κίνα πραγματοποιείται στη σκιά της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη χώρα και των αντιδράσεων που προκάλεσαν στις Βρυξέλλες τα σχόλια περί διαλόγου και επαναπροσέγγισης με το Πεκίνο. «Επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ενάντια στην Κίνα (…) Επιλέγουμε το μονοπάτι του διαλόγου», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας δυσαρεστώντας τα κέντρα εξουσίας σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν πως τα όσα είπε ο Μακρόν στις συνεντεύξεις του στο Politico και τη γαλλική Les Echos είναι ένα «δώρο» προς τον στόχο του Πεκίνου, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη «διάσπαση της ενότητας της διατλαντικής συμμαχίας». Ως εκ τούτου, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Αναλένα Μπέρμποκ θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει στο Πεκίνο ότι το μέτωπο της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα είναι ενωμένο και ότι Ευρώπη και ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες που συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε επίσης για τη «χλιαρή» στάση του απέναντι στην Ταϊβάν καθώς δήλωσε πως η «Ευρώπη δεν πρέπει να εμπλακεί σε κρίσεις που δεν την αφορούν». Εν αντιθέσει στην Κίνα οι θέσεις του προέδρου της Γαλλίας έγιναν δεκτές με ικανοποίηση. «Προφανώς είναι καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης (…)», έγραψε η κινεζική Global Times, «κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και τα συμφέροντα» των Ευρωπαίων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, άλλοι σχολίασαν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, αφού Ευρώπη και ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο αρθογράφος.

Σε δηλώσεις της πριν από την επίσκεψή της στην Κίνα, η Πράσινη Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στην κορυφή της ατζέντας είναι να υπενθυμίσει στην Κίνα την ευθύνη της να διαμεσολαβήσει ώστε η Μόσχα να «τερματίσει τον πόλεμό της» στην Ουκρανία. Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιήσει το Πεκίνο για την «απειλητική στρατιωτική του στάση» έναντι της Ταϊβάν, η οποία αυξάνει «τον κίνδυνο ακούσιων στρατιωτικών συγκρούσεων». Δηλώνοντας «πολύ ανήσυχο για την κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν», το Βερολίνο κάλεσε «όλες τις πλευρές στην περιοχή» να συμβάλλουν «στη σταθερότητα και την ειρήνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα