ΑΘΗΝΑ
23:11
|
02.05.2024
Η συμφωνία που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπεται να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για βραχεία διαμονή για ταξιδιώτες από το Κόσοβο, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και οι πολίτες της Ε.Ε. να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς ταξιδιωτική βίζα, για έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει παρεμφερές ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρήσεων για την ζώνη Σένγκεν, αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο.


Όπως διευκρινίζεται, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση έως το 2024.

Ο εισηγητής Τάις Ρόιτεν (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) δήλωσε: «Μετά από χρόνια στην αίθουσα αναμονής, το Κόσοβο είναι πλέον το τελευταίο κράτος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που προσχωρεί στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό επιτρέπει τελικά στον λαό του Κοσόβου να ταξιδεύει εύκολα, να επισκέπτεται συγγενείς και να δραστηριοποιείται στην Ε.Ε. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό: το ορόσημο αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό θεμέλιο για το μέλλον και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Κοσόβου».

Η πράξη πρόκειται να υπογραφεί αύριο στο Στρασβούργο από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κόσοβο από το 2016, αφού η Επιτροπή δήλωσε ότι το Κόσοβο πληροί τα σχετικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξαρτησία του, που ανακηρύχθηκε από το Κόσοβο μονομερώς το 2008, δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα