ΑΘΗΝΑ
13:08
|
25.04.2024
«Τότε ήταν που είπα για πρώτη φορά στους εταίρους μας, "Χρειαζόμαστε τους Patriot. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία της χώρας μας απειλούνται"».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και τα γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 βρίσκονται ήδη στα πεδία των μαχών, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας.

«Σήμερα, ο όμορφος ουκρανικός ουρανός μας γίνεται ασφαλέστερος διότι τα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot έφθασαν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν τον λόγο τους».

Ο Ολεκσέι Ρέζνικοφ άφησε, ωστόσο, και ορισμένες αιχμές ενάντια στις ΗΠΑ, εγκαλώντας τες ως προς την αποφασιστικότητά τους να παρέχουν άμεσα στο Κίεβο τον εξοπλισμό που ζητά:

«Τότε ήταν που είπα για πρώτη φορά στους εταίρους μας, “Χρειαζόμαστε τους Patriot. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία της χώρας μας απειλούνται”. Και τι ακούσαμε; Είναι αδύνατο! Όμως το αδύνατο είναι δυνατό».

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ, να εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις με το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «κατά σημαντικό τρόπο» την ουκρανική άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αμυντικά και όχι για πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο εκτοξευτές Patriot και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους που τους συνοδεύουν στο πλαίσιο μιας από κοινού με τις ΗΠΑ και την Γερμανία αποστολής.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου να στείλει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανέπτυξε γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 , που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναγνωριστικές αποστολές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Εκτός των συστημάτων Patriot, οι Δυτικοί σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τεθωρακισμένα άρματα ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα