ΑΘΗΝΑ
19:17
|
27.04.2024
Ενώ η αστυνομική έρευνα δεν απέδειξε κακή πρόθεση από την πλευρά των μηχανικών, το υπουργείο Άμυνας «αισθάνθηκε απώλεια εμπιστοσύνης στους Ρώσους τεχνικούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, που ανήκουν στον σλοβακικό στρατό, μπορεί να υπέστησαν δολιοφθορά από Ρώσους μηχανικούς που εργάζονταν σε αυτά, πριν δοθούν στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ.

Όπως αναφέρει το Euractiv, η δήλωση του Ναντ ήρθε αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επέκρινε την κυβέρνηση της Μπρατισλάβα για την παραχώρηση των αεροσκαφών στο Κίεβο.

Η Σλοβακία απέσυρε τον στόλο των MiG-29 το περασμένο καλοκαίρι καθώς τα περισσότερα από τα αεροσκάφη δεν ήταν λειτουργικά. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει δέκα MiG με κινητήρες και άλλα τρία χωρίς κινητήρες στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Τέσσερα από τα μαχητικά έχουν ήδη παραδοθεί και περιπολούν στον ουρανό πάνω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ τα άλλα εννέα αναμένεται να φτάσουν στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, ο Ναντ δήλωσε τώρα ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη μπορεί να έχουν σκοπίμως υποστεί ζημιά από Ρώσους τεχνικούς που εργάζονταν στα αεροπλάνα στην αεροπορική βάση κοντά στην κωμόπολη Σλιάκ της Σλοβακίας μέχρι πέρυσι.

«Ακόμη και η αστυνομία το ερευνούσε, με βάση τις υποψίες μας. Υπήρχαν εξαρτήματα στους κινητήρες του αεροσκάφους, στα οποία είχαν πρόσβαση οι Σλοβάκοι τεχνικοί, και έπειτα υπήρχαν εξαρτήματα, στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο οι Ρώσοι τεχνικοί. Τα ελαττώματα εμφανίστηκαν μόνο σε εκείνα τα μέρη στα οποία είχαν πρόσβαση οι Ρώσοι», είπε ο Ναντ.

Πρόσθεσε ότι ενώ η έρευνα δεν απέδειξε κακή πρόθεση από την πλευρά των μηχανικών, το υπουργείο Άμυνας «αισθάνθηκε απώλεια εμπιστοσύνης στους Ρώσους τεχνικούς στο Σλιακ, επειδή τα λάθη εξακολουθούσαν να εμφανίζονται σε μέρη που μόνο εκείνοι μπορούσαν να φτάσουν».

Όπως αναφέρει το Euractiv, ο Λουμπομίρ Σβόμποντα, πρώην κορυφαίος Σλοβάκος πιλότος, πρότεινε επίσης ότι ίσως οι Ρώσοι τεχνικοί να μην κάνανε και την καλύτερη δυνατή δουλειά:

«Πήραμε από αυτούς έναν κινητήρα που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε 350 ώρες. Και τελικά πέταξε μόνο 70 ώρες. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό; Ίσως υπήρχε κακοτεχνία, ας το πούμε έτσι. Δεν ξέρω».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Σλοβακία, εν τω μεταξύ, επέκρινε την αποστολή των αεροσκαφών στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση ήταν «παράνομη» επειδή απαιτούσε την έγκριση της Μόσχας στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Προειδοποίησε επίσης ότι τέτοιες παραδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα MiG-29 θα καταστραφούν από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και κάθε άλλο όπλο που αποστέλλεται στη χώρα. Είπε επίσης ότι έχει την εντύπωση ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου χρησιμοποιούν την Ουκρανία απλώς για να «πετάξουν παλιό υλικό που δεν χρειάζονται πια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα